reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začal zákazníkům dodávat procesory Alder Lake-P

24.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel začal zákazníkům dodávat procesory Alder Lake-P
Gregory M Bryant ze společnosti Intel ohlásil, že k jejím zákazníkům už proudí první dodávky hotových procesorů Alder Lake-P, které budou určeny pro koncové produkty. Lze tak opravdu počítat s jejich nabídkou od začátku příštího roku. 
Alder Lake-P nastoupí na trh za procesory Tiger Lake-H, čili se nedá říci, že by šlo o tak velký skok, jaký Intel předvedl v případě desktopových Alder Lake-S. V každém případě jde rovněž o Core 12. generace, jen mobilní, které přitom nabídnou hybridní architekturu výkonných jader P (Golden Cove) a slabších E (Gracemont).
 
 
Ovšem oproti Alder Lake-S s až osmi jádry P i E tu bude v nejlepší konfiguraci šest jader P a osm E, k čemuž Intel nutí zřejmě především vysoké energetické nároky velkých jader. Máme tak alespoň vidinu toho, že v příští generaci Raptor Lake budou mít mobilní procesory plný počet osmi jader P, ale to samozřejmě není zaručeno. 
 
 
Zatím také známe pouze tři modely spadající do rodiny Alder Lake-P, a sice Core i9-12900HK, Core i7-12800H a Core i7-12700H, z nichž by snad všechny měly mít plnou konfiguraci 14 jader se 20 vlákny. Slabší procesory samozřejmě přijdou také, ale možná až časem podobně jako v případě desktopových modelů. 
 
Toto načasování také napovídá, že Intel představí mobilní Alder Lake-P a zbytek Alder Lake-S (plus čipsety) na začátku ledna na CES 2022. To by pak mělo znamenat, že budou představeny i grafické karty Arc Alchemist, a to přinejmenším v mobilních verzích, neboť právě ty budou určeny pro Alder Lake-P.
 
Uvidíme také, jak to bude s paměťmi DDR5 vzhledem k jejich aktuálnímu nedostatku v případě desktopových DIMM. Tento problém si ale pochopitelně budou muset vyřešit samotní výrobci notebooků, kteří ale mají vždy možnost využít starší DDR4 a DDR5 si nechat jen pro ty nejlepší a nejdražší modely. 


reklama