reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zaznamenal už popáté v řadě rekordní roční tržby

22.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel zaznamenal už popáté v řadě rekordní roční tržby
Intel dle očekávání zveřejnil své finanční výsledky za poslední kvartál předchozího roku, a tedy i za celý rok 2020. A jak se dalo tušit, ty byly rekordní, neboť celý trh s PC zaznamenal dlouho neviděný růst. 
O růstu na PC trhu jsme mluvili nedávno, když se ukázalo, že srovnatelný růst tu byl naposledy mezi lety 2009 a 2010. Obrovský zájem zákazníků je zřejmý i z toho, co říkají firmy AMD a NVIDIA, a tak se opravdu dalo očekávat, že Intel díky své dominantní pozici bude z tohoto trendu těžit také. 
 
 
Nicméně výsledky týkající se posledního loňského kvartálu na to zrovna neukazují. Tržby mírně klesly a navíc se dle GAAP o celé dva procentní body snížila i hrubá marže a ve výsledku se logicky snížil i čistý zisk. 
 
Vzhledem k uváděnému boomu na trhu s PC jde o trošku podivné výsledky, ale je třeba se podívat na údaje z jednotlivých divizí, což už ukazuje obrázek dole. A je zřejmé, že situaci opět jednou zachránila PC divize CCG, jejíž růst téměř vyvážil pokles všech ostatních divizí až na Mobileye. Jde především o pokles serverové divize DCG, ovšem ten byl nakonec přeci jen nižší, než Intel dříve předpovídal, a to o cca 700 mil. USD. 
 
 
 
Ovšem pokud budeme srovnávat celý rok 2020 s předchozím rokem, pak čísla vypadají trošku jinak. Tržby naopak rostly na 77,9 miliard dolarů, což znamená už pátý rekordní rok v řadě a investory jistě potěšil i zisk na akcii a vyplacené dividendy v celkové roční výši 5,6 miliard (představenstvo schválilo 5% zvýšení ročních dividend na 1,39 USD na akcii). V reakci na to aktuálně i roste hodnota akcií Intelu, což jistě platí i pro další pozitivní zprávy, jimž se budeme věnovat později. 
 
Zde se ještě vrátíme k výsledku PC divize CCG, které byly pozitivní zvláště díky mobilnímu sektoru. Intel totiž dokázal v posledním kvartálu prodat o čtvrtinu desktopových CPU více než v předchozím, ale meziročně jde o 7% pokles a při srovnání celých let 2020 a 2019 jde dokonce o 10% pokles. Zde je tak opravdu vidět, že desktopové procesory Intelu už netáhnou. 
 
Co se týče notebookových platforem, zde Intel naopak zaznamenal 30% zvýšení tržeb oproti předchozímu roku a prudké zvýšení počtu prodaných kusů vyvážilo i sníženou průměrnou cenu, za což dle Intelu mohl především vysoký zájem o Chromebooky. 
 
Celkem se ukazuje, že vedení Intelu se dříve přepočítalo, když chtělo nastavit směr k tomu, aby firma do budoucna mnohem méně závisela na příjmu z prodejů produktů pro PC a více diverzifikovala. Právě PC divize je na tom v poslední době naopak z hlediska financí nejlépe a tvoří zdaleka největší podíl na celkových tržbách firmy. 
 
Zdroj: Intel


reklama