reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel získal pro svý bitcoinový ASIC první zákazníky

20.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel získal pro svý bitcoinový ASIC první zákazníky
Intel sám ještě nepředstavil svůj ASIC s kódovým označením Bonanza Mine, o němž se přímo od něj dozvíme více až 23. února. Nyní se ale dozvídáme něco o tom, pro koho bude tento hardware určen.
Bonanza Mine bude představen 23. února na International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) 2022. My o těchto ASIC víme pouze to, že jsou dle Intelu velice úsporné a energeticky efektivní, přičemž Raja Koduri, který za jejich vývojem nejspíše také stojí, slibuje nový přístup, který má zajistit právě i vysokou efektivitu, takže Intel by mohl zahýbat trhem s hardwarem pro těžbu Bitcoinů či potažmo jiných coinů. Ale to teprve uvidíme. 
 
 
Nyní se ale dozvídáme od Fox Business to, že na burzu v New Yorku (NYSE) se chystá brzy vstoupit kryptotěžební startup GRIID, který by však měl dosáhnout tržní hodnoty kolem 3,3 miliard dolarů. A právě ten podepsal s Intelem dlouhodobou smlouvu ohledně těžebních ASIC nazvaných BZM2, čili zřejmě půjde o některou z verzí Bonanza Mine. To tedy znamená, že Intel se skutečně pouští na nový trh a my bychom se vůbec nedivili, kdyby se rozhodl k tomu samému i v případě akcelerátorů vycházejících z grafických karet Xe, které by tak posloužily pro těžbu kryptoměn jako Ethereum (algoritmus Ethash).
 
Záměr využít BZM2 prozradila sama společnost GRIID ve svém dokumentu, kde se přímo píše jednak o třech provozech čítajících spotřebu 48 MW a také o podepsané smlouvě s Intelem. Dozvídáme se, že první dodávky příslušných ASIC budou splněny ještě letos, přičemž GRIID bude mít v budoucnu přístup ke značnému podílu kryptotěžebních zařízení, které Intel bude vyrábět. 
 
Firma dále také uvádí, že dohoda s Intelem jí umožní odebírat BZM2 ASIC za fixní ceny, což bude platit pro všechny objednávky učiněné před květnem roku 2023 a zároveň stanovuje, že GRIID bude mít nárok alespoň na 25 % všech vyrobených intelovských ASIC pro těžbu, a to až do května 2025. 
 
Nyní zbývá zjistit, co konkrétního se pod Bonanza Mine skrývá, jakým procesem budou tato ASIC vyráběna a jak si povedou třeba vedle samotných Antminerů od firmy Bitmain. Ostatně její moderní model Antminer S19 XP už nejspíše využívá 5nm čipy a dosahuje výkonu 140 TH/s, čili z hlediska výrobních technologií jde v podstatě o to nejlepší, co se dá sehnat. 


reklama