reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intelu unikla roadmap o Alder Lake-S, mohou přijít velice brzy

16.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intelu unikla roadmap o Alder Lake-S, mohou přijít velice brzy
Známý leaker @9550pro nasdílel fotografii ukazující promítanou procesorovou roadmap Intelu z jisté prezentace, která se týká jednak procesorů Alder Lake-S, ale také platfomy Eagle Stream se serverovými Sapphire Rapids. 
Už několikrát se objevila informace, že Intel se chystá procesory Alder Lake v desktopové verzi S vyslat na trh ještě letos, což by ale znamenalo, že dnešní Rocket Lake-S budou zaříznuty velice brzy, takže jsme byli k tomuto údajnému plánu spíše zdrženliví. Vypadá to však, že Intel chce skutečně dnešní desktopové procesory velice rychle nahradit a nedopřeje jim moc času na výsluní. Ostatně z Rocket Lake-S není nikdo zrovna nadšený. 
 
 
Vyfocená roadmap se týká konkrétně platforem pro pracovní stanice, ale to je pouze detail, neboť půjde v případě desktopů o ty samé procesory, stejně jako můžeme dnes počítat s čipovou sadou W580 pro Rocket Lake-S (naplánována je na vypuštění ještě v dubnu). Dle roadmap je přitom zřejmé, že Alder Lake-S by měly nastoupit už v posledním měsíci třetího kvartálu, čili už v září. 
 
Dle těchto informací bude pro ně připravena sada W680 pro pracovní stanice, přičemž pro běžné desktopy to pochopitelně bude Z690 a další podobné. Jinak se tu píše o tom, co už dobře víme, čili až o 16 fyzických jádrech, patici LGA 1700, 20 linkách PCIe (16 pro hlavní slot PCIe x16 a zbylé pro SSD), přičemž TDP zůstane stejné - 125W odemknuté procesory K, 65W mainstream, 35W úsporné verze.
 
 
Otázka je, jak stará tato roadmap je vzhledem k tomu, že ukazuje Rocket Lake-S naplánované už na začátek tohoto roku. Intel by se tak mohl rozhodnout nástup Alder Lake-S pozdržet, aby předchozí generace přece jen dostala šanci se zaplatit, ovšem i tak je zřejmé, že Rocket Lake-S nemají na trhu coby aktuální generace vydržet celý obvyklý cyklus.
 
Čili zatím tak budeme raději počítat prostě jen s tím, že Alder Lake-S jsou chystány pro druhou polovinu roku a pravděpodobně nastoupí až někdy ve čtvrtém kvartálu. Je třeba ale také poznamenat, že pokud jde o Ice Lake pro C621A, které daná roadmap řadí na konec prvního pololetí (červen), v jejich případě vzhledem k ohlášeným deskám asi žádné zpoždění nenastane, zvláště když samotné serverové Ice Lake už jsou na trhu


reklama