reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí na trh 10nm procesory Xeon Ice Lake-SP

7.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí na trh 10nm procesory Xeon Ice Lake-SP
Intel konečně po dlouhé řadě let dokázal přejít na nový 10nm proces i v případě velkých a energeticky náročných čipů. Vypouští totiž na trh nové procesory Xeon známé jako Ice Lake-SP.  
Oficiálně se jedná o 3. generaci procesorů Intel Xeon Scalable, které přicházejí v kombinaci s paměťmi a úložnými zařízeními Intel Optane, ethernetovými adaptéry a FPGA jako celá nová platforma pro HPC. Jsou tu samozřejmě také nové technologie a instrukce jako Intel DL Boost technology pro AI a bezpečnostní Intel Software Guard Extension (Intel SGX) s Intel Crypto Acceleration.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Oproti 2. generaci (14nm Cascade Lake) nám nové Xeony nabízí ne 4 až 28, ale 8 až 40 jader Sunny Cove s rozšířeným systémem pamětí cache z 32kB/1MB/1,375MB na 48kB/1,25MB/1,5MB (L1/L2/L3 na jádro) a dále tu máme osm paměťových kanálů pro DDR4-3200, 64 linek rozhraní PCIe 4.0. 
 
Ice Lake-SP tak nepředstavují ten nejmodernější hardware, který má Intel k dispozici, neboť Sunny Cove je mikroarchitektura, která byla poprvé nasazena v září 2019, ovšem Intel také chce co nejdříve dostat na trh procesory Sapphire Rapids, které by už měly konkurenci řádně zatopit. 
 
Nyní tu jsou ale Ice Lake-SP, v jejichž případě Intel slibuje až 20% zvýšení výkonu na takt oproti předchozí generaci a celkově pak v průměru 1,46násobné zvýšení výkonu, kde ovšem srovnáváme starý 28jádrový Xeon 8280 s novým 40jádrovým Xeonem 8380. 
 
A jako obvykle tu máme dlouhou řadu nových modelů rozdělených mezi několik skupin. Nejvíce jich bude k dispozici pro čtyř a osmipaticové systémy (označení H a HL), ovšem zde počet jader končí na 28 a ceny na 13 tisících dolarech. Běžné Ice Lake-SP nabízí právě až 40 jader, což platí tedy pro jediný model - Xeon 8380, který má cenovku 8099 USD a pak tu jsou různé menší skupiny procesorů optimalizované třeba pro virtualizované prostředí, síťové prvky, média či jednopaticové systémy.
 
Intel se tak rozhodl nasadit vcelku příznivé ceny, když vezmeme v potaz, že starý 28jádrový Xeon Platinum 8280 přišel na deset tisíc dolarů, čili jeho 40jádrový nástupce je ještě o dva tisíce levnější. Uvidíme pak v nejbližších kvartálech, co nám to udělá se serverovým trhem a zda bude růst podílu ve prospěch firmy AMD pokračovat.  


reklama