reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaderná elektrárna Fukušima se stává hřbitovem pro roboty

9.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Jaderná elektrárna Fukušima se stává hřbitovem pro roboty
Jaderná katastrofa v elektrárně Fukušima se odehrála před šesti lety, společnost, které elektrárnu vlastní, se stále s roboty snaží o odstranění jaderného odpadu. Roboti si ale nevedou příliš dobře, ničí je radiace.
Roboti také nejsou nesmrtelní. Pokud se ocitnou ve velmi náročných podmínkách, může se stát, že jejich systémy selžou a nic jim nepomůže. Podobné incidenty se stávají v jaderné elektrárně Fukušima. Do oblastí, kde není kvůli radiaci člověku vstup povolen, se musí vyslat dálkově ovládání roboti. Celá tato akce má za cíl vyčistit jadernou elektrárnu Fukušima, průběh ale není hladký.

V jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku se stala nejhorší jaderná havárie od Černobylu. V roce 2011 byla Fukušima zatopena vlnou tsunami, která vznikla následkem zemětřesení, a došlo k závažnému poškození některých částí. Kvůli následným explozím byly zamořeny okolní oblasti.

Jadernou elektrárnu Fukušima vlastní společnost Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a nyní, o šest let později, se pořád snaží odstranit obrovské množství palivových tyčí, které jsou pohřbeny pod radioaktivními troskami jaderné elektrárny. Už dříve se objevila zpráva, že roboti vyslaní na uklízecí misi neuspěli, protože v blízkosti reaktoru přestali fungovat. TEPCO však svou snahu nevzdává a posílá do trosek další roboty, takže elektrárna se stává robotickým hřbitovem.




Robotický škorpion od společnosti Toshiba


Pro společnost TEPCO se opakované selhávání robotů stává problémem, který je třeba co nejdříve vyřešit. Je tedy nutné, aby další generace odklízecích robotů byla vyvinuta s větší vynalézavostí, protože stroje budou muset odolat radiaci a poprat se s náročným terénem.

Do druhého reaktoru byl v únoru vyslán na misi robot-škorpion od společnosti Toshiba. Robot však nakonec nebyl schopný dosáhnout cíle své cesty, protože cesta byla blokována. Za následující dvě hodiny byl stroj vystaven více než pětinásobku jeho limitu ozáření. Podařilo se tak získat jen informace o teplotě a radiaci, fotografie s umístěním palivových tyčí však nikoliv.

Program za 35 miliard dolarů, což je přibližně 896 miliard korun, vyslal do elektrárny i další dva drahé roboty, kteří se nevrátili. Jejich konec je potkal poté, co uvízli v troskách a došla jim energie. Lidé robotům nemohou kvůli vysoké míře radiace pomoct.

Odstraňování radioaktivního odpadu bude tedy trvat ještě dlouho, hotovo by mohlo být nejdříve v roce 2020. Roboti budou muset v troskách odvést spoustu práce, protože odstraňování palivových tyčí vůbec nebude jednoduché. Společnost TEPCO tedy ještě čeká hodně práce.

Zdroje: IFLScience, phys.org
reklama