reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak se zbavit nevědomky stáhnutých Windows 10 ve Windows 7 a 8.1

12.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Jak se zbavit nevědomky stáhnutých Windows 10 ve Windows 7 a 8.1
Včera jsme vás informovali o tom, že Windows 7 i 8 bez vědomí uživatele a jeho registrace ke stažení Windows 10 tajně stahují tento systém a ukládají jej na disk. Nyní už také víme, jak se tohoto neduhu zbavit.
Microsoft očividně zamýšlí s Windows 10 velké věci, neboť jej mohutně propaguje, nabízí zdarma uživatelům Windows 7 a 8 a dokonce tajně stahuje instalační soubory i v případě, že uživatel nebyl registrován k jejich stažení. Tento krok vyvolal velkou nevoli mezi uživateli a není divu. Není důvod, aby se tajně stahovalo zhruba 6 GB dat na disk a zbytečně zde zabíralo místo (což naštve zejména ty, kteří mají např. malé 64GB nebo 128GB SSD disky). Pokud by uživatel chtěl Windows 10, tak si je prostě stáhne a počká si. Je zbytečné stahovat 6 GB "pro jistotu", co kdyby náhodou někdy chtěl a nemusel čekat.


Microsoft Windows 10 logo


Nyní už se na internetu objevuje několik způsobů, jak instalaci zabránit, jak smazat již stažené instalační soubory a podobně. Předpokládejme případ, že se nové Windows ještě na vašem disku neusadily a ani je nechcete.

První metoda, která je jednoduchá, čistá a bezpečná a jak se lze také zbavit stahování instalačních souborů, je samotný Windows Update. Ten spustíte např. přes Ovládací panely (v případě zobrazení ovládacích panelů ve formě ikon spustíte Windows Update přímo, v případě, že máte Ovládací panely zobrazené podle kategorií, zmáčkněte na Programy / Odinstalovat program. Nyní klikněte na Nainstalované aktualizace, resp. Zobrazit nainstalované aktualizace.

Na Windows 7 byste měli hledat aktualizace s kódy KB3035583, KB2952664 a KB3021917, u Windows 8 pak KB3035583 a KB2976978. Jestli je nutné odinstalovat všechny, nevím, stěžejní je ale v obou případech především aktualizace KB3035583 (většina zdrojů totiž hovoří jen a pouze o této aktualizaci a i já odinstalovával pouze tuto). Ta vám právě přinesla to otravné okénko s Windows 10 vedle hodin a po jejím odstranění tato ikonka zmizí. Aktualizaci odinstalujte, restartujte počítač a znovu spusťte Windows Update. Dejte Vyhledat aktualizace a měla by se vám ukázat právě aktualizace KB3035583 (pokud jste odinstalovali i ty další, tak se objeví všechny odinstalované aktualizace). Klikněte na ni pravým tlačítkem myši a dejte Skrýt aktualizaci. Tím by se mělo docílit toho, že se systém nebude snažit tuto aktualizaci instalovat znovu.

Druhá metoda je trochu "geekovská", ale měla by také fungovat.
    • V takovém případě byste si měli nainstalovat aktualizaci KB3065987 pro Windows 7 nebo KB3065988 pro Windows 8. Na svém počítači jsem již aktualizaci nainstalovánu měl, takže tento krok odpadl.
    • Spusťte Editor registru (např. klávesa Win+R a napište regedit )
    • V HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindows vytvořte nový klíč s názvem WindowsUpdate
    • Zde vytvořte novou 32bitovou DWORD položku nazvanou DisableOSUpgrade a nastavte její hodnotu na 1.

Toto by měla být také jedna z metod, jak zabránit novým Windows ve stažení se na disk. Pokud byste si to náhodou rozmysleli a Windows 10 chtěli, položku upravte z 1 na 0. Běžným uživatelům bych ale tuto metodu nedoporučil, ono vrtání se v registrech může způsobit více škody než užitku, pokud se náhodou něco omylem semele. Takže raději použijte první metodu.

Pokud už instalační soubory Windows 10 máte na disku (objevila se skrytá složka $Windows.~BT ) a chcete je smazat, pak jděte na Počítač a zde vyberte disk, na kterém máte Windows (zpravidla C:), klikněte pravým tlačítkem myši a dejte Vlastnosti. Hned na první záložce klikněte na Vyčištění disku. Chvilku to potrvá a zobrazí seznam věcí, které lze smazat. Ty ale instalační soubory Windows 10 neobsahují, musíte totiž dole kliknout na Vyčistit systémové soubory, což opět chvilku zabere a nyní se ukáže nový o něco delší seznam. Zde hledejte Dočasné instalační soubory systému Windows s velikostí necelých 6 GB (může se lišit v závislosti na vašem systému).





Tohle jsou právě ony instalační soubory Windows 10. Zaškrtněte je a potvrďte OK. Nyní by složka s Windows 10 měla zmizet z disku a pokud jste provedli předchozí kroky, které by měly zabránit opětovnému stažení, měli byste mít od Windows 10 pokoj.

Zdroj: betanews.com, extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama