reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonský vědec 3D tiskem vytváří modely orgánů

7.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Japonský vědec 3D tiskem vytváří modely orgánů
Na 3D tiskárně je možné vyrobit součástky na robota, 3D tištěné jídlo, ale i modely orgánů, které připomínají ty skutečné. Japonský vědec tiskne modely, které jsou i vnitřní texturou podobné těm skutečným.
O využití 3D tisku ve spojitosti s medicínou se již nějakou dobu hovoří. Může se jednat o 3D tisk nejrůznějších implantátů, tkání nebo třeba modelů orgánů, které i zachraňují životy. Technologie 3D tisku se uplatnila například i konkrétně pro výrobu kostních implantátů, které se časem vstřebávají. Japonský vědec a lékař Maki Sugimoto se zaměřil na modely orgánů sloužící ke vzdělávání lékařů.

Tyto modely kromě toho, že jsou anatomicky správné, mají i realistické textury, skutečnou hmotnost a také další fyzikální vlastnosti jako skutečné orgány, jsou podobné i na dotek. Díky tomu, že modely orgánů jsou vyrobeny z polymerů schopných zadržovat vodu, mohou si lékaři zkoušet operování i společně například s umělou krví či jinými tekutinami. Japonec metodu výroby pojmenoval Bio-Texture Modeling.

Maki Sugimoto původně začal pracovat na poněkud jiném projektu. Nejdřív měl za cíl převést rentgenové snímky do 3D obrazu, aby byl výsledný obraz názornější pro jeho pacienty. Někteří pacienti totiž nevěděli, jak si snímek mají správně interpretovat a Maki Sugimoto musel podle svých slov častou používat vlastní náčrtky, které nebyly neideálnější.


Následovalo používání 3D zobrazování i přímo při jednotlivých operacích, aby si chirurgové mohli vizualizovat polohy jednotlivých orgánů a přesně si tak naplánovat vedení řezu a průběh operace. Z této fáze se následně vyvíjely i skutečné 3D tištěné modely orgánů, které mají podobné využití.

Tyto reálné 3D modely se hodí zejména v případech, kdy si lékař před operací potřebuje přesně zjistit, kde se nachází například nádor. 3D tisk mu umožní vytvořit si přesný model postiženého orgánu i s daným nádorem a vše si promyslet ještě před operací.

Maki Sugimoto věří, že tyto 3D tištěné modely orgánů pomohou také při vzdělávání příští generace chirurgů a umožní lékařům se na operaci přesněji připravit. Tento projekt je zároveň open-source, protože Maki Sugimoto chce, aby na něm nepracoval sám. Projekt je také podporován společnostmi jako Apple a Autodesk.

Zdroj: 3ders.org

reklama