reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jeden soudní příkaz umožní FBI hackovat libovolný počet zařízení

1.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Jeden soudní příkaz umožní FBI hackovat libovolný počet zařízení
V poslední době si stále častěji čteme o tom, jaké nové pravomoci získávají represivní složky různých zemí, což se nevyhnulo ani nám. Nyní jde o USA, kde tamní FBI bude mít možnost na základě pouze jednoho soudního příkazu hackovat i miliony zařízení.
Vzpomenout můžeme na nový zákon Velké Británie, který mimochodem již podepsala královna, takže vstoupil v platnost. Ten zahrnuje sledování využívání Internetu uživateli i možnost hackování jejich zařízení, ale jednotlivě a s povolením od několika úředníků. U nás se chystá něco podobného, což už také proběhlo médii, ale zatím není jasné, v jaké podobě to vůbec bude, čili co se bude logovat, jakým způsobem, atd.





FBI v USA ale nyní bude mít možnost na základě pouhého jednoho soudního příkazu hackovat jakákoliv zařízení a třeba rovnou miliony. Jde o změnu ve Federal Rules of Criminal Procedure, kde se regulují právě soudní příkazy, která prošla kongresem téměř bez povšimnutí. Pouze tři senátoři zkusili nad ní vyvolat diskuzi, ale už bylo pozdě, neboť změna vstoupila v platnost právě dnes jako pravidlo 41.

Ministerstvo spravedlnosti si bude moci vyžádat od jednoho jediného soudce potřebné povolení, které umožní FBI zasahovat a hackovat plošně, a to i mimo jurisdikci daného soudce. Mluví se o porušení čtvrtého ústavního dodatku, kde se píše, že úrady nemohou svévolně prohledávat místa, která nebyla přesně určena. FBI také může ve výsledku i porušovat mezinárodní právo hackováním zařízení v jiných zemích.

Senátor Ron Wyden, který je jeden ze tří protestujících, k tomu řekl, že "Senát učiní jednu ze svých největších chyb týkající se politiky dohledu nad občany". A to bez jediného slyšení, bez oslovení veřejnosti a bez jakékoliv možnosti pro senátory nové pravidlo veřejně projednat. Jde pak jednak o nové možnosti pro FBI, ale pak i o to, že takové plošné povolení může vydat v podstatě jakýkoliv soudce.

Dle Electronic Frontier Foundation ale ještě existuje možnost změny pravidla 41, o něž se prý bude v kongresu dále bojovat. Právě tento orgán má možnost již ustanovená pravidla zrušit, ale to je značně nejisté. Budoucí prezident Donald Trump měl vyjádřit jen pramalý zájem na tom, aby se na již přijatém pravidlu něco měnilo. Již se asi nestane, že by byly soudem odmítnuty důkazy nashromážděné FBI, která v minulosti bez povolení hackovala tisíce počítačů z desítek zemí. Jeden svolný soudce se vždy najde.

Zdroj: EFF.org, wccftech
reklama