reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jídlo z 3D tiskárny dle vědců z Columbia University

3.8.2016, Milan Šurkala, aktualita
Jídlo z 3D tiskárny dle vědců z Columbia University
Technologie 3D tisku proniká do oblastí, kde bychom to snad ani nečekali. Tým vědců a studentů z Columbia University vyvinul 3D tiskárnu, jejíž výstupem nejsou plastové nebo kovové objekty, ale jídlo, které se dá jíst.
Kuchyně zná už dnes spoustu zajímavých pomocníků, ale patrně to u nich neskončí. Revoluce se totiž blíží a podle profesora Hoda Lipsona a týmu jeho studentů z Columbia University tím bude 3D tiskárna jídla. Už v minulosti jsme si ukázali stroj na pečení palačinek, který dokázal do palačinky kreslit vzory. Nyní tu máme novou 3D tiskárnu, která dokáže použít ingredience ve zmražené, tekuté či práškové formě k vytvoření poživatelného jídla. Cílem ale není nahradit kuchaře a kuchyňské stroje, spíše je tu další možnost, jak připravit něco pod zub.


3D tiskárna jídla


Předpokládá se tedy, že v budoucnu si budete recepty stahovat z internetu a místo toho, abyste podle nich vařili vy sami, jen je pošlete do tiskárny, která podle toho ukuchtí vaše jídlo. Pochopitelně i zde bude nutné mít potřebné ingredience. Prototyp nové tiskárny má robotickou ruku a 8 zásobníků na zmražené suroviny. Další vývoj se bude ubírat montáží speciálního infračerveného ohřívače do robotické ruky. Své by ale měli říci i samotní kuchaři a vymyslet, co vše se bude dát ukuchtit s těmito technologickými postupy.


Jídlo vytištěné na 3D tiskárně


Studenti profesora Lipsona si už s tiskárnou hrají a jednou z nejoblíbenějších surovin je tavený sýr, protože se s ním velmi dobře pracuje. Tiskárna mže řídit teplotu i dobu ohřívání jednotlivých surovin. Ve vývoji je také lepší verze softwaru, která pracuje s volumetrickými daty a měla by být schopna odhadnout tvar výsledného produktu poté, co se upeče. Prozatím se předpokládá, že by si 3D tiskárny jídla mohly najít cestu do nemocnic a různých pečovatelských domů.



Zdro: engineering.columbia.edu

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama