reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jižní Austrálie běžela na solární energii ze 100 %, i když jen na hodinu

26.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Jižní Austrálie běžela na solární energii ze 100 %, i když jen na hodinu
Solární energie zažívá v některých zemích velký boom. Mezi ně patří i stát Jižní Austrálie, kterému se podařilo běžet pokrýt poptávku čistě jen solární energií. Šlo ale jen o krátkodobou záležitost, která se brzy může stát častější.
Stát Jižní Austrálie dosáhl významného milníku. Jde totiž o obrovské území a jako takovému se mu podařil pozoruhodný kousek, kdy byla celá země napájena pouze solární energií (resp. výstup ze solárních panelů byl natolik velký, že stihl pokrýt veškerou spotřebu, z jiných zdrojů elektřiny tak ještě zbylo). Konkrétně se tak stalo 11. října mezi polednem a 13:00, tedy jen po dobu jedné hodiny. Ale i tak byl významně překonán rekord 89 % ze 13. září (tehdy výkon překonal 900 MW). Je to navíc poprvé, co se něčeho takového povedlo dosáhnout tak rozsáhlému území.
 
Solární panely
zdroj: Oregon Department of Transportation (Smallman12q) [CC BY 2.0]
 
Jižní Austrálie toho dosáhla díky 288 tisícům solárních střech na domech (tu zde má každý třetí dům) s dosažením výkonu 992 MW a velkoplošným solárním elektrárnám samotného státu, které přidaly dalších 313 MW. Střešní elektrárny se tak na výsledku podílely ze 76 %. Graf také ukazuje, že zatímco v ranních a večerních hodinách musela Jižní Austrálie energii importovat, kolem poledne ji měla více než dostatek (a mohla ji exportovat nebo ukládat). Každý měsíc zde navíc přibývá dalších cca 2500 instalací na střechy domů.
 
Jižní Austrálie, energie 11. října 2020
 
Připomeňme, že na stabilizaci sítě a vykrytí výrobních i odběrových špiček má jih Austrálie vyrovnávací baterie, jednu z nich pak nechal postavit Elon Musk (Hornsdale Power Reserve s původní konfigurací 100MW/129MWh, která byla nedávno rozšiřena o další polovinu, tedy o 50MW/ 64,5MWh na výsledných 150 MW/193,5MWh).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama