reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon to stihl! Australskou superbaterii postavil do 100 dní

25.11.2017, Milan Šurkala, aktualita
Elon to stihl! Australskou superbaterii postavil do 100 dní
Elon Musk slíbil, že v Austrálii postaví největší Li-Ion baterii na světě, a to méně než za 100 dní. Ta má 129 MWh a opravdu se to ještě s mírnou rezervou podařilo stihnout v termínu. To se Elonovi zas tak moc často nestává.
Elon Musk má spoustu velkolepých plánů, které mu zatím ve většinu případů vycházejí. Co mu ale obvykle nevychází, jsou jím stanovené termíny. Proto se mnoho lidí stavělo skepticky k jeho cíli postavit v Austrálii největší Li-Ion baterii na světě. Ta měla nabídnout 129 MWh a na její postavení si Musk vyhradil pouhých 100 dní. Baterii má nabíjet větrná farma Hornsdale a slouží k pokrytí případných výpadků, které nejsou v Austrálii po různých bouřích něčím zas tak výjimečným. Musk slíbil, že pokud baterii nepostaví do 100 dní, bude ji mít Austrálie zdarma.
 
Australská baterie Tesla
 
Termín měl vypršet počátkem prosince, nicméně baterie je již hotova a Tesla to tak stihla s více než týdenním předstihem. Všechny Powerpacky jsou již nainstalovány a celá baterie nyní prochází testováním, zda je vše v pořádku a zda splňuje vládní požadavky a standardy. Pokud nebudou nalezeny žádné problémy, provoz baterie bude zahájen v průběhu příštího týdne, kde se slavnostního zahájení zúčastní premiér Jay Weatherill a zástupci společností Neoen, Tesla a Consolidated Power Projects. Poté bude tvořit zdroj energie a zálohu pro zhruba 30 tisíc domů v oblasti jihu Austrálie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama