reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

John Deere na CES 2022 představil autonomní traktor

9.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
John Deere na CES 2022 představil autonomní traktor
Výpočetní technika a umělá inteligence se prodírá do dalších odvětví a tak se na veletrhu CES 2022 představují dokonce už i traktory. Společnost John Deere zde představila autonomní traktory s kamerami a neuronovými sítěmi.
Společnost John Deere vyrábí traktory a jinou zemědělskou techniku, a tak může vypadat zvláštní, že o ní píšeme. Společnost se často zmiňuje s právem na opravu, nyní se objevila na veletrhu CES 2022. Tam se dostala díky autonomnímu traktoru. V zemědělství se totiž čím dál více prosazuje automatická technika a robotika. V tomto případě jde o doplňkový kit pro traktory řady R8, který zahrnuje dva moduly, jeden dopředu a druhý dozadu. Dá se tedy aplikovat na již prodané traktory.
 
Autonomní traktor John Deere
 
Výsledkem je 6 párů stereo kamer, které se starají o 360° vidění, poskytují data pro detekci překážek a výpočet vzdálenosti. Obraz je zpracováván systémem umělé inteligence a vyhodnocení mu má zabrat okolo 100 ms. Traktor se může pohybovat ve vybrané oblasti, kterou lze definovat přes mobilní aplikaci, přičemž John Deere hovoří o precizním pozicování s přesností na palec (cca 2,5 cm). Traktor ale nezvládne úplně vše sám. Na pole ho musí dovézt člověk, tam se už nakonfiguruje pro autonomní úlohu a nechá se pracovat. Farmáři se pak mohou věnovat něčemu jinému.
 
Předpokládá se, že se za první rok nevyrobí a neprodá více než 20 těchto kitů, až později se plánuje zvýšení produkce. Cena je neznámá a spekuluje se, že by mohly být pronajímány nebo placeny přes předplatné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama