reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: trh s grafickými kartami dosáhl jen v 2. kvartálu hodnoty 11,8 mld. USD

2.9.2021, Jan Vítek, aktualita
JPR: trh s grafickými kartami dosáhl jen v 2. kvartálu hodnoty 11,8 mld. USD
Společnost JPR se nedávno věnovala celkovému trhu s GPU pro PC a nyní jako obvykle přináší nové informace i o jeho segmentu s AIB grafickými kartami, kde zatím stále fungují jen dvě klíčové firmy: NVIDIA a AMD. Intel už ale netrpělivě přešlapuje na startu.
Není vůbec překvapivé, že za druhé čtvrtletí dle Jon Peddie Research představovaly dodávky desktopových grafických karet na trh hodnotu 11,8 miliard dolarů, o 179 % více než před rokem. NVIDIA si přitom navýšila svůj podíl na rovných 80 procent, což dělá přírůstek 0,3 procentního bodu mezikvartálně a 2 body meziročně. 
 
 
Mezi AIB se zde přitom počítají všechny desktopové karty založené na GPU a vlastních pamětech určené pro desktopy, pracovní stanice, těžební rigy, vědecké či renderovací stanice, apod. 
 
Jak ovšem ukazuje graf 11,8 miliard dolarů představuje mezikvartální pokles, ale je otázka, zda to znamená i pokles v počtu dodaných kusů na trh, nebo spíše už jejich klesající hodnotu. V každém případě to vypadá, že objem výroby nyní už nemá kam růst a je omezen celou řadou faktorů, z nichž jsme dnes sami zmínili nedostatkové kondenzátory MLCC, jichž grafické karty spotřebují kvanta. Zkrátka se nedá říci, že navýšením výroby grafických čipů či pamětí by se automaticky dal zvýšit i počet vyráběných karet, faktorů je tu víc. 
 
 
Druhý kvartál v roce znamená obvykle pokles, který nastal i nyní, ale s necelými 3 procenty nebyl ani zdaleka takový jako jindy, kdy jde v průměru o necelých 10 procent. Dle druhého grafu se také zvýšily počty dodaných desktopových CPU/PC a s nimi i počet desktopových grafik. 
 
Dle tiskové zprávy dosáhla hodnota AIB trhu s grafickými kartami loni 29 miliard dolarů, zatímco nyní je na dobré cestě dalece přesáhnout 40 miliard, ale je otázka, jak se bude situace dále vyvíjet. Dle JPR by ale v roce 2023 mělo jít o 44,1 miliard, z nichž si už ale bude ukusovat také Intel, který se chystá vstoupit na tento trh někdy v příštím roce.  
 


reklama