reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novým symbolem nedostatku jsou kondenzátory MLCC

2.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Novým symbolem nedostatku jsou kondenzátory MLCC
The Wall Street Journal varuje, že by brzy mohly na trhu velice citelně chybět kondenzátory typu MLCC, které jsou nezbytnou součástí nejen PC hardwaru. Kombinuje se nám tu zvyšující se poptávka a ohrožené dodávky.
Kondenzátory MLCC (multilayer ceramic capacitor) jsou v případě PC hardwaru potřeba takřka všude a v hojném množství. My jsme se o nich bavili i před řadou měsíců, ale tehdy ještě ve zcela jiném duchu, neboť šlo o kvalitu napájení tehdy nových GeForce Ampere a o to, zda jsou pro tento účel lepší MLCC, POSCAP či snad jejich vhodná kombinace. 
 
 
V každém případě stačí jeden pohled na moderní grafiku, abychom zjistili, že ta potřebuje MLCC kondenzátory všech velikostí ve velice hojných počtech stejně jako mnohý jiný hardware založený na složitých obvodech vícevrstvých plošných spojů, kde zajišťují stabilní napájení jednotlivých částí a komponent. 
 
 
Dle The Wall Street Journal tak MLCC docházejí a čím dál více se zvyšuje riziko, že pandemie Covidu-19 ve východní Asii způsobí zavírání dalších továren, které dané kondenzátory vyrábějí. Ostatně o rostoucích cenách kondenzátorů MLCC jsme psali již v době, kdy se pandemie u nás teprve chystala propuknout. 
 
Před necelým měsícem také před váznoucími dodávkami MLCC varují také jejich největší výrobci, a sice Samsung a Murata (via TrendForce). Dle nich bude dostupnost zásadně ovlivněna, pokud budou pokračovat regionální lockdowny v Malajsii a na Filipínách. Právě v případě Malajsie jde také o kapacity pro pouzdření čipů, což se týká především firem Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors NV a STMicroelectronics NV.


reklama