reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Juno proletěla jen 3860 km od Jupiteru a poslala zajímavé fotky

6.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Juno proletěla jen 3860 km od Jupiteru a poslala zajímavé fotky
Sondu Juno jsme opustili před měsícem, kdy se chystala na svůj první blízký průlet kolem Jupiteru, který nyní úspěšně provedla. Dostala se tak na vzdálenost pouze 3860 km, a to z vrcholu oběžné dráhy (8,1 mil. km od planety).
Juno musí odolávat extrémním elektromagnetickým vlivům, které tvoří vodík ve stavu tekutého kovu především v oblasti rovníku. Nyní tak sonda proletěla silnou magnetosférou Jupiteru jen jednou za dlouhé dva měsíce, ale později se do ní bude nořit pravidelně co 14 dní po dobu jednoho a půl roku. Jupiterovy radiační pásy přitom sahají asi 640.000 km nad povrch, takže Juno jimi proletět prostě musí, a je tak jisté, že dříve či později bude jejich vlivem zničena. S tím se pochopitelně počítalo už dopředu, stejně jako s ionizujícím zářením, takže Juno je vybavena silným elektromagnetickými stíněním a nejdůležitější elektronika je uzavřena v centimetr silné titanové "radiační schránce". Zářivý kabátek Juna z kovových fólií také funguje jako Faradayova klec, všechny kabely jsou uzavřeny v kovovém stínění a aby to bylo všechno pojištěno, nejdůležitější části jsou zdvojeny. Ještě se ale uvidí, jak bude reagovat citlivá elektronická paměť a jiné citlivé komponenty.





NASA doufá, že Juno dokončí alespoň 36 oběhů, než jí radiace Jupiteru zničí nějakou životně důležitou část. Samotný palubní radiometr ale pravděpodobně vydrží jen jedenáct oběhů a JunoCam, na jejíž fotografie se velice těšíme, by to mohla zabalit již po osmi obězích. Sonda by pak měla být z posledních svých sil navedena na kolizní dráhu s Jupiterem, v němž shoří, neboť NASA nechce riskovat, že narazí do měsíce Europa a kontaminuje jej mikroby ze Země.




fotografie Jupiteru a jeho měsíců z JunoCam


Nyní už je Juno opět na cestě k apojoviu, kterého by měla dosáhnout opět do měsíce a pak už bude navedena na daleko kratší oběžnou dráhu, která celá potrvá jen cca 14 dní. První blízký průlet byl přitom mimořádně nebezpečný, neboť sonda se k Jupiteru dostala velice blízko a přímo se ponořila do jeho silných radiačních pásů. Dostala se k němu velice blízko, ale ještě blíže se dostane v příštích krátkých průletech. Nyní to bylo oněch 3860 km, zatímco pak to bude i pod 2000 km.

V jaké kondici je ale nyní? Dle Scotta Boltona z týmu Juno je sonda zcela v pořádku a zasílá na Zemi již řadu velice zajímavých dat, která čekají na zpracování. Samotné odeslání dat nasbíraných při blízkém průletu trvá dny, přičemž úvodní várka měla kolem 6 MB. Těšit se můžeme na dosud nejpodrobnější záběry atmosféry Jupiteru a také na blízký pohled na jeho póly. Astronomové zase doufají, že se jim podaří zjistit více o samotných pólech díky nástrojům JEDI a JADE a jak magnetické pole ovlivňuje atmosféru planety. Dále se bude zkoumat i vnitřní struktura Jupiteru včetně toho, zda vůbec má, nebo nemá nějaké jádro.

Nyní už byly zveřejněny první fotografie:





První z nich ukazuje oblast jižního pólu zachycenou v infračerveném spektru pomocí kamery JIRAM (Jovian Infrared Auroral Mapper). Vidíme na ní polární zář. Druhá fotografie ukazuje Jupiter z opačného směru, čili od severu a jak to vypadá, v této oblasti panuje jeden velký zmatek, neboť se neukazují klasické uspořádané pásy jako v rovníkových oblastech. Vědci také mohli zjistit, že tu nejsou šestihranné formace mraků jako na Saturnu. Tato fotografie byla pořízena ze vzdálenosti téměř 200.000 kilometrů.



- klikněte pro zvětšení -


Zdroj: Extremetech
reklama