reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

K postavení domu pomocí 3D tisku stačil jediný den

11.3.2017, Jáchym Šlik, aktualita
K postavení domu pomocí 3D tisku stačil jediný den
Sanfranciskému startupu se podařilo za 24 hodin postavit, nebo lépe řečeno vytisknout rodinný dům. Jedná se o menší budovu, jejíž stavba byla nejen rychlá, ale také levná. Zaujme už samotný zakřivený tvar budovy.
Výzkumníci už dlouhou dobu experimentují se stavbou budov pomocí 3D tisku. V loňském roce se něco takového povedlo v Dubaji, kde byla kancelářská budova vytisknuta za 17 dnů. Startup Apis Cor založený v San Francisku ovšem zvládl hrubou stavbu rodinného domu s využitím 3D tisku za 24 hodin. Vše bylo provedeno v areálu továrny v ruském městě Stupino, které se nachází asi 100 km jižně od Moskvy. První postavený dům tedy poslouží spíše k testování a prezentacím než k samotnému bydlení. Na realizaci se podílelo šest dalších firem, které dodaly především technologie a materiály.





Na místě byla sestavena mobilní 3D tiskárna, kterou společnost navrhla speciálně pro tyto účely. Funguje zcela automaticky včetně mixování a doplňování materiálů. Automatizací celého procesu chtěl výrobce eliminovat riziko lidské chyby. Unikátní je také samotný design tiskárny připomínající věžový jeřáb. Tím vůbec nejdůležitějším rysem je ovšem fakt, že k tisku dochází přímo na místě. Není nutné vyrobit jednotlivé součásti a ty potom ručně sestavovat. Po dokončení práce byla tiskárna odstraněna z budovy pomocí nákladního vozu s jeřábem. Potom lze zařízení snadno převézt na další místo, přičemž samotná příprava má být velmi jednoduchá.





Tisk samonosných stěn, příček a obvodového pláště zabral jediný den. Výsledná jednopatrová budova má plochu 38 metrů čtverečních a velmi nezvyklý tvar, podle autorů se však jedná jen o jeden z možných příkladů. Aditivní technologie nemá téměř žádná omezení, a tak je možné podobně vytisknout také budovu čtvercového či obdélníkového tvaru. Výzvou bylo rovněž chladnější období, neboť použitá betonová směs je určena pro teploty nad 5 °C. Problém byl vyřešen postavením stanu nad samotným místem konstrukce, uvnitř kterého byla udržována příjemnější teplota.





Samotná tiskárna ovšem zvládne pracovat při teplotách až -35 °C, a tak by v kombinaci s novými materiály, jako je geopolymer, neměl být problém vytisknout dům i v náročnějších podmínkách. Střecha, která byla dokončena manuálně, je plochá a vydrží i větší zatížení sněhem. Cena stavby jen mírně přesáhla 10 tisíc dolarů, v přepočtu asi 250 000 Kč bez DPH. Nejdražšími položkami byla okna a dveře. V ceně potom není započítáno vnitřní vybavení, které zahrnuje například zahnutý televizor umístěný přímo na zakřivené stěně a další domácí spotřebiče od Samsungu. Podle výrobce by byla cena ještě nižší, pokud by byl použit čtvercový tvar stavby.


Zdroj: Apis-cor.com
reklama