reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kaby Lake jsou tady, Intel je představuje s platformou 200 Series

4.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Kaby Lake jsou tady, Intel je představuje s platformou 200 Series
Dnešním dnem se na trh oficiálně dostávají nové základní desky s čipsety Intel 200 Series, které jsou určeny pro starší Skylake, ale především nové procesory Kaby Lake. Své desky představuje řada tradičních výrobců.
Procesory Kaby Lake byly již zproštěny téměř veškerých svých tajemství. Vidět jsme mohli jejich recenze, pokusy o vysoké přetaktování a také už jsou pochopitelně dlouho známy jejich specifikace, tedy alespoň těch stěžejních modelů. Vše hezky pohromadě najdete v naší příslušné sekci. Dnes už můžeme o čipsetech Z270 a H270 mluvit s odkazem na oficiální zdroj informací, čímž se ale ony samotné nijak nemění. Už víme, že Z270 nenabídne o moc více než Z170. Dříve se mluvilo o tom, že nové čipsety možná nabídnou podporu USB 3.1 Gen2 a také integrované Wi-Fi, ale realita je bohužel jiná. Máme tu pouze podporu Intel Optane a není jasné, v čem přesně spočívá, dále novější verzi Rapid Storage a nakonec o čtyři linky PCIe 3.0 a HSIO více. Rozhraní spojující procesor a čipovou sadu ale zůstalo stejně rychlé, takže zda deska nabízí 24 nebo 20 linek PCIe 3.0, je už téměř jedno.





Co se týče procesorů, vedle Core i7-7700K a Core i5-7600K očekáváme také odemčené Core i3-7350K, které ale dle nejnovějších informací nastoupí na trh později. To ale není žádné překvapení, však Intel obvykle vysílá na trh v rámci nové generace procesorů nejdříve ty nejvýkonnější modely. Zajímavé jsou ale ceny, neboť starší Core i7-6700K má oficiální cenu 339 USD, zatímco nový Core i7-7700K má vedle sebe 305 USD, přičemž je jednoznačně výkonnější díky taktům 4,2 až 4,5 GHz oproti 4 až 4,2 GHz. Stejně tak by měl snést vyšší takt, ale snad již brzy uvidíme, jak je to s onou pastou, která má sedět jako žába na prameni mezi samotným procesorem a heatspreaderem. Lze očekávat, že lidé budou opět své procesory zbavovat těchto heatspreaderů a že se s námi podělí o své zkušenosti.

Procesor Core i3-7350K si zaslouží zvláštní zmínku jako první odemčené Core i3 v historii. Je to dvoujádro s Hyperthreadingem, které má mít na svůj druh nezvykle vysoké TDP, a to 91 W. Jeho základní takty jsou 4 a 4,2 GHz, přičemž lze předpokládat, že s běžným vzduchovým chladičem se budeme moci dostat na takty přes 5 GHz. Otázka je jeho cena. Někde se uvádí 157 USD a jinde zase 168 USD, což by tento procesor dostalo už velice blízko k teritoriu čtyřjádrových Core i5. Nás budou ale zajímat spíše ceny v Evropě a na ty si musíme ještě počkat.





A pak tu máme základní desky, jejichž rozsáhlý přehled týkající se výrobců ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock, EVGA a dalších nám připravil server wccftech. My jsme si zatím v krátkosti představili některé modely od firmy Asus. Potvrzuje se, že mezi výrobci opravdu budou hitem desky s RGB LED podsvícením, které lze vidět velice často. Naštěstí ale takové nejsou všechny desky a stále jsou na výběr modely, které na světýlka nelákají vůbec. A stejně tak se můžeme těšit na všechny tři obvyklé formáty: ATX, Micro ATX a Mini ITX, stejně jako na obvyklé řady.
reklama