reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kamery budou v Británii sledovat řidiče házející odpadky z oken

4.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Kamery budou v Británii sledovat řidiče házející odpadky z oken
Velká Británie má bohatou historii kamer sledující obyvatele. Doprovodný software slouží k identifikaci lidí a nyní bude využíván ke hledání dalších hříšníků. Cílem budou řidiči, kteří vyhazují odpadky z oken aut.
O Británii a její zálibě ve sledovacích kamerách a softwarech pro analýzu obyvatel jsme psali už nejednou. Maidstone v hrabství Kent chce sledovací kamery rozšířit na další typ hříšníků, kterými jsou řidiči vyhazující odpadky z oken. Maidstone Borough Council (MBC) se totiž jen v minulém roce postaral o odstranění 1950 tun odpadků v okolí silnic, přičemž pokutu dostalo jen 200 hříšníků, a správa britských dálnic Highways England ročně odstraní na 200 tisíc pytlů s odpadky. Není divu, že je zde tendence tento prohřešek postihovat častěji, přispět do městské i státní kapsy a mít čistější krajinu.
 
Odpad u silnice
ilustrační foto, autor: Ziko-C, CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Maidstone tak využije systém sledovacích kamer LitterCam, které budou spolu s doprovodným softwarem schopny rozpoznat házení odpadků a registrační značky vozidel. Dle prozatímních testů je úspěšnost rozpoznání velmi slušná a software lze nasadit do pilotního provozu. Počty pokutby se tak mohly řádově zvýšit. Hovoří se o tom, že by se začalo na 90 librách (2740 Kč), pokud bude zaplacena do 15 dnů. Když ne, částka vzroste na 120 liber (3660 Kč). Pokud se software osvědčí, patrně si najde cestu i do dalších oblastí Velké Británie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama