reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Karty AMD se pod Windows 10 zlepšily

9.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Karty AMD se pod Windows 10 zlepšily
Dle testů serveru techPowerUp! se mohou majitelé grafických karet AMD těšit z vyššího výkonu nových ovladačů, díky nimž se měla karta Radeon R9 Fury X celkově dostat před konkurenční GeForce GTX 980 Ti. Jak to tedy vypadá?
Tato skutečnost se ukázala, když server techPowerUp! testoval kartu MSI GTX 980 Ti Lightning, přičemž pro tyto účely aktualizoval svou testovací sestavu na Windows 10 a znovu pod tímto systémem vyzkoušel svou bohatou zásobu různých grafických karet, a to samozřejmě s pomocí nejnovějších ovladačů od AMD a NVIDIE. Výsledkem je, že Radeony podaly o poznání lepší výsledky.




- vlevo starší a vpravo nové výsledky v rozlišení WQHD -


V grafech můžeme ignorovat barevné pruhy a podívat se spíše na výsledky jednotlivých karet. Jak je vidět, dříve byla R9 Fury X výrazně pomalejší než GTX 980 Ti, ovšem v nových testech jsou obě karty na shodných 82 % výkonu rychlé MSI GTX 980 Ti Lightning. Karta Radeon R9 390X dokonce předehnala GeForce GTX 980, oproti níž byla dříve trošku pomalejší a to samé se týká třeba také Radeonu R9 285 a GeForce GTX 770. To se tedy týká výsledků v rozlišení WQHD, tedy 2560 x 1440.




- vlevo starší a vpravo nové výsledky v rozlišení 4K -


Co se týče rozlišení 4K, pak souboj R9 Fury X a GTX 980 Ti dopadl také ve prospěch Radeonu, který tedy GeForce předhonil o celá 4 procenta výkonu zmíněné karty MSI a rychlejší je rovněž R9 390X. Ukazuje se tedy, že AMD výkon svých karet pod Windows 10 zlepšilo a my se můžeme jen těšit, co dalšího přinesou chystané ovladače AMD Radeon Software Crimson. Ty se tedy ve své úvodní verzi nemají zaměřit na výkon, jako spíše přinést celkovou změnu uživatelského prostředí a nové možnosti nastavení. Celkově se ale ukazuje, že AMD zařazuje vyšší stupeň, za čímž pravděpodobně stojí i to, že Radeony jsou nyní vyvíjeny v rámci samostatné firemní divize, kterou vede Raja Koduri.

Zdroj: techPowerUp
reklama