reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kawasaki vyvíjí umělou inteligenci pro své mluvící motocykly

2.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Kawasaki vyvíjí umělou inteligenci pro své mluvící motocykly
Japonská společnost touží po tom, aby se majitelé jejích motocyklů cítili, jako by komunikovali se skutečnou osobností. To je důvod, proč Kawasaki vyvíjí pro své stroje systém, díky němuž se s nimi bude možné dorozumívat řečí.
Svět se mění a jen je otázkou, jak dlouho bude trvat, než bude realita vypadat úplně jako scéna vystřižená ze sci-fi filmu. A pokud tedy člověk stojí třeba o to, aby si běžně s inteligentními stroji bylo možné povídat jednoduše a přirozeně pomocí mluveného jazyka, může být potěšen. Japonská společnost Kawasaki totiž nyní vyvíjí svůj vlastní systém, který umožní jejím motocyklům hovořit s majitelem a asistovat mu při řízení.

Zdá se tedy, že budoucnost, kdy stroje budou i běžně s lidmi komunikovat pomocí řeči, už není zas tak moc daleko. Jak však Kawasaki informovala, práce na systému, který umožní motocyklům od této japonské společnosti komunikovat pomocí mluveného jazyka, jsou prozatím jen v začátcích.

Tento nový AI systém od Kawasaki dostane pojmenování Kanjo Engine. Kromě toho, že bude umělá inteligence porozumět, co jí jezdec nařizuje, samozřejmě bude schopná i odpovědět. Celý systém se tak dá přirovnat například k Siri, která je inteligentním asistentem na zařízeních s Apple iOS a ke komunikaci využívá právě mluvený jazyk.





Umělá inteligence se také bude učit přizpůsobit stylu jízdy a zvykům majitele motorky, protože bude některé úkony provádět automaticky na základě svých zkušeností. Celý tento systém je vyvíjen ve spolupráci s další japonskou společností - se SoftBank, která má mimo jiné na svědomí i malého humanoidního robota jménem Pepper, jenž slouží jako asistent a informační robot například v belgických nemocnicích.

Kawasaki věří, že umělá inteligence, díky níž budou moct jejich motocykly hovořit s majitelem, dodá strojům trochu větší "osobnost". Japonská společnost dále vidí výhodu především v tom, že lidé budou moct ke komunikaci používat naprosto přirozený způsob, jakým je jejich mluvený jazyk. A přeci jen, kdo by si nechtěl se svou motorkou popovídat?

Zdroje: engadget.com, cnet.com
reklama