reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdo zachrání ISS před pádem do atmosféry? SpaceX, odpovídá Elon Musk

1.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Kdo zachrání ISS před pádem do atmosféry? SpaceX, odpovídá Elon Musk
Téma Ruského vpádu na Ukrajinu a reakcí na něj se už přesunulo i do vesmíru, i když zatím spíše jen v teoretické rovině, pokud jde o další spolupráci s Američany. Jde tu především o další osud Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). 
Už dobře víme o tom, že Muskova SpaceX dokázala rychle rozchodit systém Starlink nad Ukrajinou a také víme o americké společnosti Maxar, která pravidelně přináší satelitní snímky postupujících ruských kolon. Nyní se ale ozval opět Elon Musk, a to v reakci na otázku Dmitrije Rogozina, generálního ředitele kosmické agentury Roskosmos. 
 
Americký prezident Joe Biden totiž prohlásil, že mnohé protiruské sankce značně negativně ovlivní ruský letecký i kosmický průmysl, na což pak reagoval sám Rogozin. Ten tvrdí, že bez spolupráce s Roskosmosem tu nebude nikdo, kdo by mohl pomoci korigovat oběžnou dráhu Mezinárodní vesmírné stanice, což by mohlo vést k jejímu zřícení. 
 
 
Rogozin také uvedl, že tu je riziko pádu na americkou, evropskou, indickou nebo také čínskou půdu, kde by tato 500tunová stanice mohla způsobit škody a že Rusku nic takového nehrozí, neboť nad ním ISS nelétá. To ovšem není pravda, neboť orbita ISS dosahuje až 51,5° severní šířky, čili se objevuje i nad ruským územím, ale ne tak často a zasahuje jen do nejjižnějších částí země.
 
Šéf Roskosmosu navíc mluví tak, jako by ISS bez ruského přispění měla snad co nevidět spadnout do atmosféry a NASA Rusko nutně potřebovala k odvrácení takového neštěstí, ovšem Wayne Hale (člen NASA Advisory Council a bývalý programový manažer programu raketoplánů) pro The Verge uvedl, že jde spíše o otázku několika let. Čili pokud by Rusko opravdu už nemohlo létat k ISS a spolupracovat na její údržbě, NASA by měla dost času na hledání řešení. A zřejmě by v tom nebyla sama.
 
Rogozinovi se totiž hned ozval Elon Musk, který mu prostě a jednoduše poslal obrázek a později potvrdil, že to skutečně myslí vážně. 
 
 
Toto téma dále rozvinul Pete Harding (NASASpaceFlight.com), který na svém Twitteru ukázal, jak by ISS vypadala bez ruského segmentu a jak by bylo možné na jeho místo umístit loď Dragon, která by pak mohla využít svůj pohon pro úpravu oběžné dráhy celé stanice.
 
Jak ale bylo řečeno, to je zatím stále jen v teoretické rovině, neboť NASA s Roskosmosem spolupráci zatím nepřerušila.


reklama