reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlinky dorazily na Ukrajinu, naměřili jim přes 136 Mbps

1.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Starlinky dorazily na Ukrajinu, naměřili jim přes 136 Mbps
Jsou to jen dva dny, co ukrajinský vicepremiér Michail Fedorov vyzval Elona Muska, zda by nemohl pomoci zavedením satelitního internetového připojení Starlink. Stalo se tak, terminály jsou už na místě a běží.
Boje na Ukrajině omezují možnosti využívání internetového připojení, a tak ukrajinský vicepremiér Michail Fedorov využil možnosti moderních technologií a přes Twitter 26. února zveřejnil výzvu Elonu Muskovi, zda by zemi nechtěl pomoci zavedením jeho satelitního připojení Starlink. Musk do 10 hodin odpověděl, že Starlink byl nad Ukrajinou aktivován a další terminály jsou na cestě.
 
 
Včera kolem desáté večer už Fedorov tweetoval obrázek auta, které přivezlo minimálně několik desítek, ne-li stovek terminálů. První uživatelé, kteří se dostali k terminálům, už je využívají a např. Oleg Kutkov jen o pár desítek minut později zveřejnil tweet, kdy v Kyjevě naměřil rychlost stahování téměř 137 Mbps, přičemž maximální rychlost dle jeho slov občas překročila i 200 Mbps, upload pak dosahoval skoro 24 Mbps s odezvou 77 ms. Průměrná rychlost širokopásmového připojení v zemi je okolo 25 Mbps, takže Starlink nabídne solidní výkony, které by mohly vystačit i několika uživatelům.
 
 
Další internetové boje se dějí na poli případných dezinformací a Fedorov chce, aby velké sociální sítě zabraňovaly šíření lží. Meta (Facebook) už zakročila a ruská státní média cenzuruje, Fedorov vyzývá YouTube, aby učinil totéž. Informační válka bude patrně velkou součástí tohoto konfliktu a dá se čekat, že na obou stranách.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama