reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kontroverzní internet zdarma zakázán v Egyptě i Indii

4.1.2016, Jan Pánek, aktualita
Kontroverzní internet zdarma zakázán v Egyptě i Indii
Facebook ve spolupráci s Internet.org poskytuje internet zadarmo v rozvojových zemích. Tento projekt se ale dočkal velkých kontroverzí, v Indii a momentálně v Egyptě byla služba dokonce zakázána.
Facebook se již na jaře minulého roku stal partnerem projektu Internet.org, který má za cíl poskytnout internet zdarma do rozvojových oblastí. K tomu postačí jen chytré zařízení.

Během minulého roku se projekt rozjížděl, až se před dvěma měsíci plně spustil v Egyptě a Indii. Hned vzbudil kontroverze, jelikož není zadarmo jako zadarmo.

Uživatelé sice nic neplatí a ani platit nebudou. Ale mají přístup jen k určitým službám - mohou se připojit na informační kanály, které zprostředkovávají například informace o zdraví, předpověď počasí, zprávy či sportovní výsledky.

Problém ale je, že se vždy jedná o jediný zdroj, který si není možno vybrat - tímto se porušuje nestrannost internetu. A proč na projektu spolupracoval Facebook?




Jak služba vypadá například na chytrém telefonu


Aby mezi službami, ke kterým se dá díky internetu zadarmo připojit, byla i jeho sociální síť. I zde je jasné, že k ní nejsou žádné alternativy, takže jestli uživatelé jednou přejdou na klasický internet, budou naučení používat právě Facebook.

Problémy začaly v Indii, kde byl nedávno internet zdarma zakázán kvůli neutralitě internetu. Situace se ale ještě více vyostřila v Egyptě, kde byla služba zablokována před několika dny.

Egypt k tomuto kroku neposkytl žádné zdůvodnění, Facebook prohlásil, že se problém pokusí vyřešit. Za dva měsíce provozu byl k internetu připojen 1 milion uživatelů, kteří tuto možnost dříve neměli.

Mluví se o tom, že za zablokování této služby může politická situace v zemi. Mladí by se pomocí sociálních sítí mohli domluvit a společně podniknout kroky proti vládě jako tomu bylo 5 let zpátky. Je to ale jen domněnka, třeba se jiné skutečné důvody brzy odhalí.

Zdroj: fortune.com
reklama