reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Koronavirus způsobil další zpoždění startu teleskopu Jamese Webba

13.6.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Koronavirus způsobil další zpoždění startu teleskopu Jamese Webba
Vesmírný dalekohled Jamese Webba si bude muset počkat opět o něco déle, než se dostane do kosmu a začne plnit svou misi. Kvůli epidemii onemocnění covid-19 se plánovaný start rakety s tímto teleskopem v březnu 2021 neuskuteční.
Vynesení připravovaného vesmírného teleskopu Jamese Webba do kosmu bude mít podle agentury NASA opět další zpoždění. Tentokrát bude odklad způsoben epidemií onemocnění covid-19, která zpomalila a zkomplikovala práce zaměstnanců na přípravách teleskopu. Už dříve byl projekt několikrát opožděn, protože konstrukce a testování všech částí vesmírného teleskopu se často objevují komplikace. 
 
Ještě když NASA zkoušela hlavní věž držící primární zrcadlo teleskopu JWST, vypadalo to, že vynesení teleskopu do kosmu se uskuteční v březnu roku 2021. Thomas Zurbuchen z NASA ale uvedl, že kvůli koronaviru ztratili čas a vzniklo další opoždění oproti plánu. Podle slov Thomase Zurbuchena v březnu příští rok teleskop určitě nevypraví. NASA ale stále doufá, že se kosmický teleskop povede vynést do vesmíru ještě během roku 2021, nové přesné datum ale prozatím není stanoveno. 
 
 
Vesmírný teleskop Jamese Webba připravovaný organizacemi NASA, ESA a CSA je považován za nástupce slavného Hubbleova vesmírného dalekohledu a vesmír bude sledovat především v infračervené části spektra. Teleskop bude vynesen raketou Ariane 5 a bude umístěn v Lagrangeově (gravitačně stabilním) bodě L2 soustavy Země-Slunce ve vzdálenosti asi 1,5 milionu kilometrů od Země. 
 


reklama