reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo upevňuje svou pozici jedničky na PC trhu

14.2.2014, Jan Vítek, aktualita
Lenovo upevňuje svou pozici jedničky na PC trhu
Společnost Lenovo zveřejnila své nejnovější finanční výsledky, dle nichž zvyšuje svůj náskok jako jednička v prodejích počítačů PC. Firma totiž za poslední kvartál vykázala téměř třetinový nárůst zisku.
Čistý příjem Lenova za třetí fiskální kvartál (říjen až prosinec) činí celkem 256,3 milionu dolarů, což je 29procentní nárůst. Nicméně to platí ještě pro období, po němž vyšlo najevo rozhodnutí akvizovat Motorola Mobility od firmy Google a také divizi x86 serverů od IBM. To jsou akvizice, které Lenovo dohromady přijdou na 5,2 miliardy dolarů, ale přinesou jí rozšíření do serverového a mobilního trhu.





CEO Lenova, Yang Yuanqing, tak varoval, že v krátkodobém měřítku to přinese negativní vliv na výkon firmy, neboť oba akvizované podniky jsou v současné době ztrátové a zvláště u Motoroly se očekává, že návrat k ziskovosti potrvá tři až pět kvartálů. Optimistické akvizice, které se rovnají polovině dnešní tržní hodnoty firmy Lenovo, však trošku vyděsily akcionáře a přinesly propad akcií o 6 procent.

Ve třetím kvartálu však Lenovo dosáhlo tržeb 10,8 miliardy USD, což je 15% meziroční nárůst a také jde o vůbec první kvartál, v němž firma překročila hranici 10 miliard. Na trh za stejnou dobu dodala na 32,6 milionů zařízení, a to 17,3 milionu chytrých telefonů a tabletů a 15,3 milionu počítačů. V jejich případě to znamená 18,5% podíl na trhu.

Vedení firmy pak má plány především na znovuuvedení značky Motorola v Číně a nových trzích, ovšem dosavadní plány Motoroly na výrobu dražších zařízení pro tradiční trhy prý zrušeny nebyly.

Zdroj: Hexus.net
reklama