reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo uzamyká svá podniková PC s Ryzeny, procesory se nedají použít jinde

18.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Lenovo uzamyká svá podniková PC s Ryzeny, procesory se nedají použít jinde
Můžeme tak mluvit o problematice zvané vendor lock, která se týká uměle stanovených omezení, s jejichž pomocí nějaký výrobce brání svobodnému využití hardwaru jiným způsobem než on sám uzná za vhodné. 
Dobře víme, že AMD má s firmou Lenovo alespoň trošku nadstandardní vztahy ve srovnání s jinými firmami. Ještě než byly procesory Threadripper 3000 s osmikanálovými kontrolery pro DDR4 (řada WX) nabídnuty volně na trhu, nabízela je už delší dobu ve svých počítačích právě společnost Lenovo. Nyní jde ale o něco jiného, ale taky svým způsobem jde o exkluzivitu. 
 
Lenovo ThinkCentre Tiny s APU Ryzen 5 Pro 5650GE
 
Z youtube kanálu serveru Serve the Home se totiž dozvídáme, že společnost Lenovo využilo tzv. vendor lock v případě svých desktopů založených na procesorech Ryzen Pro. To konkrétně znamená, že ačkoliv jde na první pohled o prosté desktopové procesory pro patici AM4, nebudeme je moci použít v jiných počítačích odlišného výrobce či prostě na jiných deskách.
 
Tyto dvě komponenty jsou zkrátka pevně spárovány, což je ze strany výrobce způsob, jak počítač vyslaný na trh ochránit před tím, aby z něj někdo nekradl procesory, nebo je nenahrazoval levnějšími verzemi. To by se samozřejmě mohlo snadno stát, když jde o paticové verze, ale pokud pro ně nebude další využití, těžko se někdo bude obtěžovat s krádeží hardwaru, který bude jinde představovat jen mrtvou zátěž. 
 
 
Dle zdroje jde o dopad nasazení AMD PSB, čili Platform Secure Boot, kde se využívá integrovaný bezpečnostní procesor v Ryzenech. Ověřuje se tu tak kryptografický klíč BIOSu, na který může být naprogramována "pojistka" v procesorech Ryzen, což lze ovšem učinit pouze jednou a naposledy, čili kód pak nelze přepsat. To znamená, že daný procesor je už navždy spárován s konkrétními deskami, které využívají stejný klíč.

Jde tu tak o praktiku, která se bude podílet na větší tvorbě elektronického odpadu, než by bylo nutné a také může mnoho lidí zklamat či přímo naštvat. Na samotném procesoru, který byl uzamčen pro využití v konkrétní platformě, totiž není vidět nic zvláštního a z pouhého pohledu prostě nelze poznat, zda je nějaký procesor uzamknutý pro jistou platformu, nebo ne. To může pochopitelně způsobit problémy na bazarovém trhu, aniž by sám prodávající třeba jen tušil, že nabízí procesor, který bude nefunkční.  


reklama