reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přináší Threadrippery s 8kanálovými paměťmi do maloobchodu

14.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD přináší Threadrippery s 8kanálovými paměťmi do maloobchodu
Skutečně se nám potvrzuje, že procesory AMD Threadripper Pro vyzbrojené stejně jako serverové EPYC osmikanálovým zapojením paměti se brzy dostanou na volný trh a my si je budeme moci s příslušnými deskami běžně koupit. 
Nedávno se totiž objevila deska Gigabyte WRX80 SU8, která nabízí právě osmikanálové zapojení pamětí DDR4 a evidentně je určena pro volný prodej, takže bylo zřejmé, že i samotné procesory AMD Threadripper Pro budou brzy dostupné v maloobchodě. To se nyní potvrzuje a tyto procesory tak už nebudou určeny pouze pro využití v počítačích OEM výrobců, a to především v partnerství s firmou Lenovo. 

 
Profesionálové či nadšenci si tak budou moci sami brzy koupit a sestavit ještě lepší platformu založenou na Threadripperech Pro, což jsou celkem čtyři modely s 12, 16, 32 a 64 jádry určené pro patici sWRX8. Ty nejen že podporují osmikanálové zapojení paměti, ale nabízí také dvojnásobný počet 128 linek PCIe 4.0 než dříve dostupné modely. Na druhou stranu je takový Ryzen Threadripper Pro 3995WX právě i proto taktován níže než Ryzen Threadripper 3990X, a to s rozdílem 200 MHz v případě základního taktu a 100 MHz na turbu.
 
To platí i pro 32jádrovou verzi Ryzen Threadripper Pro 3975W, ovšem ostatní dvě se 16 a 12 jádry už nemají svůj non-Pro protějšek, neboť pak už v klasické nabídce zbývá jen 24jádrový model 3960X. 
 
 
Příslušné desky nabídnou čipovou sadu WRX80 a další výbava už bude záviset na konkrétním výrobci desky. Vedle zmíněného Gigabyte tu bude v nabídce třeba EATX model Supermicro M12SWA-TF se šesti sloty PCIe 4.0 x16, čtyřmi M.2 se 4x PCIe 4.0, dvěma U.2 a také kontrolerem ASpeed AST2600 BMC pro IPMI (Intelligent Platform Management Interface). 
 
 
Do takové desky budeme moci nacpat tři dvouslotové grafické karty, nebo dvě tříslotové, nechybí tu dva rychlé Ethernetové porty - Aquantia AQC113C (10GbE) a Intel I120-AT (2.5GbE) a audio kodek ALC4050 HD od Realteku. 
 
Ještě přinejmenším jedna podobná deska by měla následovat, a to od společnosti Asus.
 


reklama