reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG už prodává svůj 27" UltraFine s rozlišením 5K

21.12.2016, Jan Vítek, aktualita
LG už prodává svůj 27" UltraFine s rozlišením 5K
Společnost Apple si jako dodavatele nových monitorů určených pro své počítače Mac vybrala LG, která již dostala na trh nový 27palcový monitor řady UltraFine. Ten disponuje vysokým rozlišením 5K.
O chystaných monitorech LG UltraFine s rozlišením 5K víme už několik týdnů, takže to netrvalo dlouho a ty se objevily na trhu, a to konkrétně v nabídce firmy Apple s cenou 974 dolarů (popř. 884 liber). Zatím jde o předprodej, přičemž objednávky mají být vyřízeny ve lhůtě dvou až čtyř týdnů, takže až někdy v novém roce.





A že jde o monitory určené především pro Apple, odpovídá tomu jejich výbava. Především ale nabízí rozlišení 5120 x 2880, pokrytí barevného prostoru DCI-P3 a také pozoruhodně vysoký jas dosahující až 500 cd/m2. Obraz těchto monitorů by tak měl být skutečně skvělý a těšit se na něj mohou uživatelé počítačů MacBook Pro, jimž je monitor LG UltraFine 5K určen především. Ti budou moci ovládat nastavení monitoru softwarově z počítače, takže se nebudou muset zabývat těžkopádným mačkáním tlačítek na jeho okraji, která tu ostatně ani nejsou vidět.





Monitor je určený k připojení pomocí rozhraní Thunderbolt 3, což je fyzicky realizováno konektorem USB typu C, přičemž v balení je dodáván příslušný dvoumetrový kabel. Přes něj může krom obrazového signálu proudit také audio, data a pak až 85 W energie pro napájení či dobíjení samotného notebooku. Pak tu jsou ještě další tři konektory USB typu C, které fungují jako hub a jde o 5Gb/s rozhraní USB 3.1 Gen 1.

Dále má tento monitor integrován svůj vlastní zdroj, takže nepotřebuje externí adaptér a může posloužit jako kompaktní dokovací stanice. K té můžeme mít připojeny periferie, a tak postačí jen přijít domů, vybalit notebook a napojit jej na kabel z monitoru. Tím si zajistíme obraz, periferie i napájení, a to včetně zabudované webkamery, mikrofonu a stereo reproduktorů. Problém nebude ani s montáží na VESA držáky.

Co se týče portfolia společnosti Apple, aktuálně se řeší, zda a kdy vůbec budou na trhu nahrazeny staré modely počítačů Mac Pro z roku 2013. Tim Cook k tomu vyvěsil zprávu, dle níž je Apple stále věrný desktopovým počítačům, a to v reakci na spekulace novinářů. Tim Cook tak řekl, že Apple chystá nové desktopy a nikdo by se o ně neměl bát.

Zdroj: Hexus.net
reklama