reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malé rakety Xaero-B a Xodiac vzlétnou a následně dosednou zpět na zem

10.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Malé rakety Xaero-B a Xodiac vzlétnou a následně dosednou zpět na zem
Nabídka raket, které se dají znovu využít, se rozšiřuje. Společnost Masten Space Systems představila dva nové modely svých nevelkých raket, které dokážou vzlétnout a pak i v pořádku opět přistát na zemi.
Soukromá vesmírná společnost SpaceX od Elona Muska není jedinou společností, která se snaží o to, aby se rakety daly po letu do vesmíru znovu využít a nemusely se na každou misi stavět nové. K tomu je ale potřeba, aby rakety byly schopné po vzlétnutí a vypuštění nákladu do vesmíru zase v pořádku přistát na Zemi. Společnost SpaceX se svým Falconem 9 provedla už i přistání na plovoucí plošině, úspěšný návrat má na svém kontě i raketa od Blue Origin.

I jiné společnosti se však snaží investovat do vývoje stále lepších raket, které se dají znovu využít. Americká společnost Masten Space Systems představila své dvě nové malé rakety, které při nízkých testovacích letech předváděly vzlétnutí a následně i opětovné přistání. Tuto akci dokážou rakety opakovat až několikrát denně, nejedná se však o žádné extrémně vysoké lety, spíš o nacvičování startu a jemného dosednutí.


Jedná se o dva modely raket - Xaero-B a Xodiac. Ty kromě opětovného přistání na zemi dokážou také udržovat po nějakou dobu přesnou konstantní výšku a vznášet se ve vzduchu na místě. Oba modely jsou navrženy podobně jako jejich předchůdci, kterými byly rakety Xombie, Xoie a Xaero. Xaero se ztratilo při misi v roce 2013 poté, co inženýři přestali mít nad raketou kontrolu.

Model Xaero-B je schopen dosáhnout výšky 6 kilometrů, na to, aby se tato raketa dostala až do vesmíru, je to však moc málo. I přesto ale rakety od Masten Space Systems představují určitý pokrok ve vývoji raket, které se dají znovu využít. Je tedy jasné, že společnostem, jako je SpaceX, rakety Xaero-B a Xodiac konkurovat nemohou.

I když tyto malé rakety nezvládnou do vesmíru převážet těžké náklady jako kosmické lodě nebo vyletět dostatečně vysoko, můžou pomoct alespoň se shromažďováním některých vědeckých údajů v nižších výškách. Společnost Masten Space Systems navázala spolupráci s NASA a do budoucna doufá, že své rakety bude moct vypouštět až na zemskou oběžnou dráhu a následně slavit jejich úspěšný návrat a přistání. Společný cíl všech společností, které se o možnost znovuvyužití raket snaží, je ale jednoduše snížení nákladů, které bude při využívání "starých" raket velmi značné.

Zdroje: IFLScience, popsci.com

reklama