reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mars Perseverance využívá procesor z původního iMacu, stejně jako Curiosity

4.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Mars Perseverance využívá procesor z původního iMacu, stejně jako Curiosity
Pochopitelně nejde přímo o ten samý procesor, jaký byl skutečně montován do původních počítačů iMac G3, ikonických All-in-One modelů s CRT obrazovkou z přelomu tisíciletí. Jde o RAD750. 
Rover Perseverance pochopitelně nepotřebuje mít ve výbavě nejmodernější hardware a namísto toho se cení spolehlivost a odolnost vůči nehostinným podmínkám, což znamená především ochranu proti kosmickému záření a spolehlivost v široké škále teplot. 
 
 
NASA proto nemůže použít jen tak nějakou výbavu, nicméně to neznamená, že ta nemůže být založena na dobře známých a široce využívaných produktech, což jsou v tomto případě původní 233MHz jednojádrová CPU PowerPC 750. 
 
 
Perseverance tak využívá hlavní a záložní SBC (Single Board Computer) od BAE Systems s RAD750, které jsou schopny pracovat v extrémních podmínkách. Zvládnou až 1.000.000 Radů, čili 10.000 Gy, pokud se chceme pohybovat v soustavě SI. Teplotní rozsah ale už raději uvedeme odvozeně ve stupních Celsia, kde v případě RAD750 jde o -55 až 125 °C. 
 
Pro NASA ale nejde o žádnou novinku, neboť na RAD750 je založen také (z pohledu životnosti počítačů) starý rover Curiosity a jak se ukázalo už před dvěma lety, tyto počítače to na Marsu opravdu nemají lehké. Nejde navíc jen o rovery, RAD750 byl využit také v teleskopu Kepler, sondě Deep Impact či Juno. 
 
RAD750 je přitom přímo odvozen od PowerPC 750 a má identické pouzdro i logické funkce či obvody, které tvoří 10,4 milionů tranzistorů. Tvořen je buď 250nm či 150nm procesem a spotřebuje jen kolem 5 W, zatímco celý SBC potřebuje asi dvojnásobek. RAD750 ostatně nepracuje na původním taktu PowerPC 750, stačí mu 110 až 200 MHz. Zajímavé je také cena celého SBC, která se má pohybovat kolem 200.000 dolarů, ale i to je jen malinká kapka v celkových nákladech mise Perseverance, které jsou odhadovány na 2,9 miliardy dolarů. 
 
Zdroj: Gizmodo 


reklama