reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity se zakuckal počítač, NASA přepnula na poškozenou zálohu

8.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Curiosity se zakuckal počítač, NASA přepnula na poškozenou zálohu
Letošní léto robotickým obyvatelům Marsu moc nepřeje. Jednoznačně hůře je na tom starý Opportunity, kterému už pomalu zvoní hrana, ovšem i novější Curiosity by na tom mohl být lépe. Musí teď pracovat se svou počítačovou zálohou.
Nutno říci, že Curiosity už dávno překročil svou plánovanou minimální životnost a na Marsu se už projíždí více než 2000 tamních dní (sol) a Opportunity, to už je s více 5200 soly zatím nedostižný veterán. Přece jen se tak nějak doufá, že Curiosity bude sloužit ještě řadu dalších let a Opportunity uteče hrobníkovi z lopaty, pro což ještě existuje naděje. 
 
 
Důležité systémy roverů jsou pochopitelně redundantní, čili podobně jako v případě redundantního napájení či systému ukládání dat v počítačích může kdykoliv za hlavní jednotku nastoupit odpovídající záloha. To nyní potkalo Curiosity, který musel přepnout na záložní počítač poté, co jeho hlavní začal vykazovat chyby.  
 
BAE Systems RAD750
 
Jako mozek Curiosity se uplatní pouze 5wattové CPU RAD750, které patří do rodiny PowerPC 750, ale bylo upraveno speciálně tak, aby vydrželo dlouhodobě pracovat v prostředí se zvýšenou radiací. Nejde tak o výkon, ale o odolnost ve složitém prostředí, kde je rover neustále bombardován kosmickým zářením a nabitými částicemi ze Slunce, což je umožněno tenkou atmosférou Marsu a jeho absencí magnetického pole. Není pak divu, že takové speciální odolné CPU přijde na cca 200.000 dolarů. Ostatní hlavní výbava počítačového systému zahrnuje 256 kB paměti EEPROM, 256 MB RAM a 2 GB Flash, přičemž ne tom všem běží dva identické operační systémy VxWorks. 
 
Není to ale poprvé, co měl Curiosity problémy se svým počítačem, což naznačuje ten fakt, že rover dosud používal po převážnou část svého života počítač označený Side-B. V roce 2013, zhruba rok po přistání na Marsu, totiž počítač Side-A selhal kvůli vadné paměti. Nastoupil tak Side-B a byla provedena diagnostika prvního počítače, která odhalila, že část jeho paměti je vadná, což způsobovalo zacyklený boot. Daná část paměti tak byla odstavena a od té doby fungoval jako hlavní právě počítač Side-B. 
 
Před několika týdny ale Side-B začal vykazovat chyby, které znemožnily ukládání vědeckých a inženýrských dat, takže v NASA se přistoupilo na přepnutí opět na Side-A, který byl celý týden analyzován a připravován. Nyní už běží i se svou částečně poškozenou pamětí jako hlavní počítač a Side-B je analyzován. NASA přitom neprozradila, jak velký objem z použité paměti RAM má první počítač poškozený, respektive kolik z 256 MB je nepoužitelných. Že to nebude zrovna zanedbatelná část nám napoví ten fakt, že obsluha plánuje přepnout na Side-B hned jak (a pokud) to bude možné. Nyní ale mise pokračuje s původním plánem. 
 


reklama