reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Matrox C-Series: čipy AMD a až šest monitorů

11.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Matrox C-Series: čipy AMD a až šest monitorů
Netrvalo dlouho a společnost Matrox po ohlášení spolupráce s AMD představila nové grafické karty, které měly využít grafické čipy Cape Verde. A jako obvykle jde o karty určené pro sestavy více monitorů.
O tom, že společnost Matrox využije grafické čipy AMD, jsme se mohli dozvědět přesně před týdnem. Tyto firmy, respektive Matrox a ATI, byly přitom kdysi dávno přímými konkurenty. To bylo v době karet Matrox Millenium nebo Mystique, která byla veřejností příhodně přejmenována na Mystake. Matrox tedy ze souboje firem vyrábějících výkonné grafické karty nevyšel jako vítěz a uchýlil se do ústraní. Začal se orientovat na karty pro profesionály, a především ty, kteří potřebují kartu pro připojení více monitorů či jiných zobrazovacích zařízení. Jsou to tedy bezpečnostní systémy, podnikové A/V aplikace, atp.





Matrox tedy představil konkrétně kartu C420 se čtyřmi výstupy, nízkým profilem a pasivním chlazením a pak výkonnější C680 s plným profilem a aktivně chlazeným grafickým čipem, přičemž i tato karta zabere jen jeden slot. Ve spojitosti s kartou C680 tisková zpráva mluví také o podpoře panelů s rozlišením 4K / Ultra HD. A pokud budeme potřebovat více výstupů, není nic jednoduššího než do systému nainstalovat další kartu.





Pro obě karty je připraven software Matrox PowerDesk určený pro jejich správu v systému Windows. Tento software dokáže pracovat se zobrazovacími plochami a vytvářet nezávislé pracovní plochy, klonovat obraz, nastavit překrývání obrazu a všechno to, co můžeme potřebovat u vícemonitorových systémů. Můžeme si i zvolit, kde a jakým způsobem se mají zobrazit okna se spuštěnými aplikacemi, abychom je nemuseli neustále přesouvat.

Matrox C-Series jsou určeny pro rozhraní PCI Express x16 a využívají ve zprávě neupřesněná GPU od AMD, která jsou kompatibilní s API DirectX 11.2, OpenGL 4.4 a OpenCL 1.2. Pro připojení monitorů jsou připraveny mini DisplayPorty se zámkem. Matrox C420 podporuje čtyři displeje s rozlišením až 2560 x 1600 a C680 nakrmí až šest displejů s rozlišením 4096 x 2160. Karty budou k dospozici ve čtvrtém kvartálu tohoto roku.

Zdroj: TZ Matrox
reklama