reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měkký robotický přístroj může pomoct srdci bít

20.1.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Měkký robotický přístroj může pomoct srdci bít
Skupina výzkumníků z Harvardovy univerzity ve spolupráci s dětskou nemocnicí vyvíjí zařízení měkké robotiky, které bude pomáhat srdci v jeho pohybech. Přístroj se umístí okolo srdce a bude jej podporovat.
Když se řekne robotika, nemusí to nutně znamenat pokročilé humanoidní roboty, jako je například Atlas od společnosti Boston Dynamics. V medicíně najdou nejrůznější robotická zařízení taktéž velmi dobré uplatnění. Na Harvardově univerzitě jsou o tom vědci přesvědčeni také, pracují totiž na měkkém robotovi, který obalí pacientovo srdce a pomůže mu pumpovat krev do těla.

Na robotickém zařízení pracují výzkumníci z Harvardovy univerzity společně s pracovníky Boston Children's Hospital. Tento robot má za úkol pomáhat nemocným lidem například po infarktu, když jejich srdce nefunguje dobře. Přístroj se umístí tak, aby obepínal celé srdce a následně pomáhá podporovat stahy svaloviny.

Chirurg Frank Pigula, který na projektu také pracuje, prohlásil: "Srdce většiny lidé po srdečním selhání je stále schopné plnit svou funkci. Robotický obal na srdce by mohl obnovit jejich srdeční činnost natolik dobře, že může být opět obnovena kvalita jejich života."


Přístroj je inspirovaný samotným lidským srdcem. Zařízení spadá do oblasti měkké robotiky a jeho pohyb je zajištěn pneumatickým pohonem, většina robota na pomoc srdci je vyrobena ze silikonu. Harvardova univerzita zveřejnila i video, ve kterém pohyby robotického přístroje demonstruje.

Pouzdro přístroje srdce mačká tak, aby se jednalo o stahy co nejpodobnější těm skutečným, které zajišťují čerpání krve. Pohony zajišťují dva typy pohybů. První sada se zvětšuje a zmenšuje, ta druhá má za úkol pohyby stáčet.

Vědci tento přístroj zatím testovali pouze na prasatech, zkoušky proběhly úspěšně. I přes to se ale jedná teprve o rané fáze vývoje tohoto zařízení, a proto bude vyžadováno ještě mnoho testování, než se měkký robot bude moct vyzkoušet na lidském srdci.

Toto zařízení musí perfektně spolupracovat se skutečnými orgány v těle, a proto vyžaduje precizní provedení. Vědci tedy prohlašují, že vývoj měkkého robotického přístroje pro srdce by mohl významně přispět do vývoje oblasti měkké robotiky. Švýcaři například pracují na měkkých robotických svalech.

Zdroj: engadget.com

reklama