reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Měkká robotika na vzestupu, jsou tu další umělé svaly

13.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Měkká robotika na vzestupu, jsou tu další umělé svaly
Vývoj měkkých robotických komponent pokračuje na mnoha frontách a nyní se můžeme podívat na to, jaké pokroky učinili Švýcaři. Ti počítají s tím, že jejich vynálezy by mohly pomoci lidem při terapiích.
Takové umělé svaly mohou posloužit jako robotický exoskeleton. Pod tímto označením si ale představíme spíše kovovou či prostě pevnou konstrukci s hydraulikou, která dokáže svému nositelu propůjčit nadlidskou sílu. Jde třeba o systémy společnosti Hyundai či jiných firem nebo také armádní výzkumy. Nyní ale jde o měkké roboty a umělé svaly, které vyvíjí i na švýcarské univerzitě Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. Zaměřují se na trubkovité umělé svaly vyrobené z elastických materiálů, takže výsledek může připomínat žížalu nebo červa. Využívána je v principu prostá technologie se vzduchovými polštáři, jejichž nafukováním a vyfukováním se sval ovládá. Připomenout nám to může také nedávno zmíněné robotické chobotnice.





V Lausanne už umí tvořit celé kompaktní balíky těchto svalů, které tak pracují podobně jako naše svaly a jejich cílem je především nasazení ve zdravotnictví.





Výzkumníci tak už spolupracují s univerzitní nemocnicí ve stejném městě, kde se léčí lidé postižení mozkovou příhodou. Ti tak již mohou využívat speciální pásy umístěné na zádech, jež jim zajistí dodatečnou oporu těla a částečně obnoví motoriku. Tím ostatně přispívají také k rekonvalescenci, takže je zřejmé, že jsou i slušně výkonné.


Zdroj: Nature

reklama