reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Městská přeprava budoucnosti? Dron pro jednoho člověka bude létat v Dubaji

14.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Městská přeprava budoucnosti? Dron pro jednoho člověka bude létat v Dubaji
Není žádným tajemstvím, že Dubaj je pokroku otevřená, a to platí i v oblastech dopravy. Právě z toho důvodu bude možné už letos v létě v Dubaji potkat dron sloužící pro přepravu osob. Tento bezpilotní letoun má v Dubaji začít pravidelně létat.
V loňském roce byl na veletrhu CES v Las Vegas představen dron, který zvládne přepravovat jednoho člověka. Výrobcem modelu 184 je společnost eHang, která vyvinula téměř plně autonomní stroj. Jedinou nevýhodou tohoto dronu je nevelký dolet, protože stejně jako ostatní drony nemá příliš velkou výdrž. Zdá se však, že ani to nevadí, protože například pro městskou dopravu není nutné překonávat příliš velké vzdálenosti. S touto myšlenkou úřad pro silnice a dopravu v Dubaji oznámil, že tento dron v jejich končinách začne pravidelně létat.

V Dubaji bude možné tento dron vidět v provozu už od letošního července a měl by z malé části zastat funkci městské dopravy. Se svým doletem přibližně 50 kilometrů na jedno nabití by si tak měl vystačit, stroj je také schopen vyvinout rychlost až 160 km/h, což není zrovna málo. Běžná rychlost se však bude pohybovat okolo 100 km/h. Pasažéry však může omezovat váhové maximum, které u tohoto dronu činí 100 kilogramů na člověka, který si s sebou může vzít i malé zavazadlo.

Ovládání dronu bude pro cestující také velmi jednoduché. Jak prohlašovali tvůrci už na CESu 2016, člověk uvnitř pouze vybere svůj cíl a dron vyřeší zbytek věcí za něj. Pasažér si tak může plně užívat výhledu na krajinu a pohledu z netradiční ptačí perspektivy po dobu až 30 minut.





Protože dron slouží k přepravě osob, muselo být nejdříve provedeno řádné testování bezpečnosti a všech funkcí. S tímto strojem už byly prováděny experimenty na dubajském nebi, objevily se však i zprávy o testování v Nevadě.

Je zřejmé, že Dubaj tímto krokem chce především zaujmout turisty. Spousta lidí neodolá představě, že se dronem proletí, a do Dubaje vyrazí. Není ničím novým, že Dubaj se o nové možnosti v dopravě aktivně zajímá, plánuje se například i vybudování vysokorychlostní dopravy - hyperloopu.

Existují však i lidé, kteří příliš neodzkoušeným technologiím nevěří. Mezi ně patří například Steve Wright z University of the West of England. Wright by si přál, aby dron pro pasažéry odlétal nejméně 1000 hodin před tím, než si do něj člověk vůbec sedne.

Podobný dronu společnosti eHang by měl být stroj od izraelské společnosti Urban Aeronautics. Ta minulý měsíc oznámila, že do roku 2020 by měl být v provozu jejich dron pro cestující Cormorant. Ten by ale byl určen pro vojenské účely. Tomu by odpovídala i jeho nosnost 500 kilogramů a maximální rychlost 185 km/h.

Zdroj: BBC
reklama