reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

METHOD-1: reálný korejský robot ve stylu Mechwarrior

21.12.2016, Jan Vítek, aktualita
METHOD-1: reálný korejský robot ve stylu Mechwarrior
Dvě ruce, dvě nohy a kabina, z níž pilot ovládá pohyby vlastního těla svého robota, to je korejský METHOD-1. Vyrobila jej společnost Korea Future Technology, která na něm ještě evidentně musí zapracovat, ale i tak je její aktuální exemplář impozantní.
Vetřelec, Avatar, seriál Gundam nebo herní série Mechwarrior, všude tam jsme viděli ve sci-fi provedení roboty běžně označované jako Mech, kteří jsou připraveni pro řízení jedním pilotem. Ať jsou velcí, nebo malí, ozbrojení zabijáci, nebo jen jako nakládací a manipulační stroje, mají společné lidské proporce, což splňuje i reálný METHOD-1 od Korea Future Technology.



Prototyp tohoto čtyřmetrového robota je vybaven prosklenou kabinou, kde je usazen pilot, jehož pohyby rukou robot kopíruje a také je již schopen sám chodit. Ovšem přítomné jištění napovídá, že to ještě nezvládne moc dobře, ale bezpečnostní opatření jsou rozhodně namístě, když se robot prochází po laboratoři plné lidí.


O tomto projektu bohužel není moc známo a nejvíce se dozvíme ze samotného videa. Víme ale, že designéry vede jistý Vitalij Bulgarov, který pracuje či pracoval také pro společnosti Boston Dynamics, Panasonic, Dreamworks, ILM (Industrial Light&Magic) nebo Blizzard. Zvláště relevantní je právě společnost Boston Dynamics, která má v portfoliu třeba humanoidního a velice šikovného robota Atlas. A také je třeba poznamenat, že Bulgarov pracoval i na hře Starcraft II, kde se to roboty také jen hemží.

Bulgarov na projektu METHOD-1 pracuje od roku 2014 a podílel se především na konstrukci kostry, vnějších částí i samotného kokpitu a jeho ergonomii. Cílem je vyrobit spolehlivou robotickou platformu, která bude využitelná v celé řadě úkolů, o něž se Bulgarov dle svých slov ani tak nezajímá. Jeho cílem je prostě postavit dobrého robota řiditelného člověkem.

Zdroj: Wired

reklama