reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron: GDDR5X už jsou ve výrobě

12.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Micron: GDDR5X už jsou ve výrobě
Když se objevila informace, že nové GeForce chystané pro vypuštění v době Computexu mají využít paměti GDDR5X, nesedělo nám to s dřívějším prohlášením firmy Micron o začátku jejich výroby. Nyní už je vše jasné, Micron už je nějakou dobu vyrábí.
Paměti GDDR5X od firmy Micron byly dle jejího vyjádření ještě na konci letošního března k dispozici ostatním firmám pouze jako vzorky, které umožnily vyrábět grafické karty s kapacitou až 16GB a 256bitovým rozhraním. Toho ostatně NVIDIA zatím ani nevyužila, neboť její pascalové novinky obsahují 8 GB paměti GDDR5X (10 Gb/s). Jenomže Micron nijak nezměnil své předchozí vyjádření o tom, že chce takové paměti začít ve velkém vyrábět teprve od letošního léta, i když už bylo jasné, že NVIDIA je někde brát musí.





Informace o nových kartách využívajících GDDR5X, které si NVIDIA chystá pro představení na Computexu (nakonec se událo ještě dříve) a chce je vypustit na trh nedlouho poté, tak působily zmatečně. Ze dvou možností, tedy že buď první Pascal využijí ještě GDDR5, nebo GDDR5X už opravdu budou k dispozici, se naštěstí jako pravdivá ukázala ta druhá. Jenomže i tak nám technologie GDDR5X zatím nepřinesla nic úžasného, neboť zatím ji využívá pouze GeForce GTX 1080, a to na 256bitovém rozhraní s celkovou propustností 320 GB/s. Ta rozhodně není nevídaná, ale díky tomu, že první GDDR5X mají propustnost 10 Gb/s a ne 7 Gb/s jako GDDR5 na kartách Maxwell, může NVIDIA využít jednodušší a levnější PCB. Dále lze očekávat, že rychlost pamětí GDDR5X postupně poroste, a to možná až na maximálních 16 Gb/s. Kdyby NVIDIA použila rovnou takové paměti, pak by se dostala se stávající sběrnicí na 512 GB/s jako u pamětí HBM1.

Micron už oficiálně ohlásil, že paměti GDDR5X jsou vyráběny ve velkém, i když nebylo zmíněno, jak dlouho už to platí. Dle dříve uvolněných materiálů firma měla za úkol dostat na trh nejdříve 10 až 12Gb/s paměti. Nyní je otázka, jak na tom je s GDDR5X společnost AMD, neboť ta měla o ně přirozeně také zájem. Její aktuální karty využívají až 512bitovou sběrnici a 6Gb/s paměti, což jim dává až 384 GB/s. Pokud chce ale AMD u svých Polaris nabídnout co nejlepší poměr výkonu a ceny, tak na tak širokou sběrnici můžeme zapomenout. Pravděpodobně půjde cestou využití rychlejších pamětí, však i staré GDDR5 už nabízí 8 Gb/s. Je možné, že výsledných 256 GB/s na 256bitové sběrnici (jako u GTX 1070) bude všem kartám s GPU Polaris stačit a s GDDR5X se na grafikách AMD zatím ještě nesetkáme.

Zdroj: VideoCardz
reklama