reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron: lockdown v Si-an způsobí opožděné dodávky našich DRAM

31.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Micron: lockdown v Si-an způsobí opožděné dodávky našich DRAM
Dosud jsme mluvili především o Samsungu, jejž postihla covidová krize v čínské provincii Si-an, ovšem své provozy tam má i americký Micron, který v Číně vyrábí své paměti DRAM. A dle něj budou ovlivněny dodávky. 
Samsung už včera přiznal, že lockdown v Si-an pro něj nebude bez následků, ostatně z tohoto místa už začaly přicházet zprávy o tom, že úřady tvrdě vymáhají dodržování stanovených opatření, dle nichž si lidé většinou ani nemohou dojít na nákup potravin, zavřené jsou školy ale o podnicích se píše, že byly "většinou uzavřeny". Čili důležité provozy, respektive takové, kde by náhlé přerušení výroby představovalo velice vysoké škody, by mohly dále fungovat, a to pochopitelně platí pro továrny zpracovávající křemíkové wafery. 
 
Ovšem Micron na rozdíl od Samsungu v této oblasti žádné wafery nezpracovává. Jde o další krok v pořadí, čili testování a pouzdření pamětí, které už byly vyrobeny v Japonsku či na Tchaj-wanu. A pak je tu tedy otázka, zda továrny Micronu patří mezi ty, jimž bylo povoleno dále fungovat, což firma ve svém vyjádření potvrdila. Musela však snížit počet pracovníků ve své továrně, aby vyhověla požadavkům úřadů, čili produktivita bude nižší. 
 
 
Pro Samsung a Micron je tak výroba v Si-an přinejmenším obtížnější a dle Micronu to bude znamenat krátkodobé omezení dodávek pamětí DRAM na trh. To se ale dalo očekávat i vzhledem k tomu, že v dané oblasti je nyní problematické především zásobování, což pochopitelně platí i pro pohyb zboží či materiálu z továren či do nich.
 
Micron také dle svých slov jedná s místními úřady a hledá řešení, která by pomohla zmírnit dopady stanovených opatření. A stejně jako Samsung se bude snažit využít své kapacity umístěné jinde ve světě, které by mohly výpadek nahradit, ale neslibuje, že dokáže uspokojit veškeré objednávky. 
 
Nicméně stav na trhu s paměťmi DRAM je dle Trendforce takový, že firmy mají dost skladových zásob a ceny ve všech segmentech míří dolů. Nemělo by tak jít o problém týkající se celého trhu, i když ceny mohou krátkodobě trošku narůst. Jde tu spíše o problém samotného Micronu.


reklama