reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron mohutně investuje, aby dohnal Samsung

15.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Micron mohutně investuje, aby dohnal Samsung
Nedávno jsme se dozvěděli, že americký výrobce pamětí Micron koupil společnost Tidal Systems, startup vyrábějící SSD kontrolery. Tím ale investice Micronu zdaleka nekončí, neboť firma chce dohnat Samsung.
Společnost Samsung je v současné době největším výrobcem polovodičových pamětí na světě a jeho pozice je zatím neotřesitelná. Americká firma Micron to chce ale v dohledné době změnit a chce toho dosáhnout rozsáhlými investicemi a rozšířením své výroby. Už dříve v tomto měsíci bylo oznámeno, že Micron kupuje startup Tidal Systems, který založili bývalí zaměstnanci firem Link-a-Media (LAMD) a SandForce/LSI. Díky tomu bude mít Micron konečně k dispozici vlastní SSD kontrolery a nebude se muset spoléhat na řešení třetích stran.





Další investice Micronu se týkají výroby pokročilých pamětí pro chytré telefony, a to v Japonsku. Tam bude jen v příštích 12 měsících investovat na 100 miliard jenů, tedy necelých 20 miliard korun, které natečou do bývalé továrny firmy Elpida v Hirošimi. Tu Micron převzal už v roce 2013 právě za účelem ji využít pro nejnovější technologie pro výrobu pamětí.

To je ale stále jen zlomek celkových investic firmy, které mají vzrůst o plných 40 procent, a to na celkovou sumu 5,6 miliard dolarů. Ta půjde na výzkum a výrobu pamětí typu DRAM a NAND Flash a velká část těchto peněz půjde opět do výše zmíněné továrny, kde budou později spuštěny 16nm výrobní linky pro výrobu DRAM i NAND Flash. Stejnou věc ostatně plánuje také Samsung.

Nový 16nm proces má být oproti dnes využívanému 20nm o 20 až 30 procent produktivnější, což znamená více získaných čipů z jednoho waferu, a tedy i nižší cena. Potřebné vybavení pro takovou linku přijde na cca 50 milionů dolarů a Micron jich plánuje postavit spoustu v Japonsku, USA i na Tchaj-wanu. Firma má tedy velké plány, které by ji mohly posunout z dosavadní třetí pozice mezi výrobci paměti, kde figuruje za Samsungem a SK Hynix.

Zdroj: wccftech
reklama