reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft a Nokia: manželství z rozumu, či nutnosti?

11.9.2013, Jan Vítek, článek
Microsoft a Nokia: manželství z rozumu, či nutnosti?
Dnešní den odstartujeme seriál na našich serverech Svět hardware a Svět mobilně, který se bude týkat firem Microsoft a Nokia, jejich minulosti, současnosti a budoucnosti. Podíváme se také na mobilní i desktopové platformy Windows a jejich směřování.
Kapitoly článku:

Na úvod rekapitulace


Nejdříve je nasnadě, abychom si zopakovali události posledních dní. Takže pokud jste zrovna přiletěli z džungle nebo z Marsu, vězte, že nejdříve přišlo oznámení Steva Ballmera o odchodu z jeho pozice CEO ve firmě Microsoft, kterou zanedlouho následovala neméně podstatná zpráva o odkoupení divize Devices & Services firmy Nokia Microsoftem. Ballmer tak oznámil, že do roka skončí ve vedení Redmondského gigantu, takže Microsoft může po celou tuto dobu hledat jeho vhodného nástupce. Je naprosto jasné, že toto rozhodnutí a načasování bylo spojeno s plánovaným přechodem divize Nokie pod křídla Microsoftu, neboť to má být dokončeno v první čtvrtině příštího roku. Zanedlouho poté pak Ballmer odstoupí.





Kdo by se pak měl stát jeho nástupcem? Ihned po oznámení Ballmerova odstoupení se začlo spekulovat o tom, že by to mohl být Stephen Elop, dosavadní CEO firmy Nokia, což tedy v dalších dnech ztratilo nádech spekulací a ukázalo se jako velmi reálná možnost. Stephen Elop totiž u Nokie skončil již nyní před dokončením přesunu její mobilní divize a stane se opět zaměstnancem Microsoftu, kde působil do roku 2010. Měl by tak čas na opětovnou aklimatizaci, aby se posléze mohl stát CEO firmy Microsoft. Tuto možnost pak nakonec potvrdil sám Ballmer, jenž Elopa označil za horkého kandidáta.

Když tedy budeme o událostech posledních let uvažovat jednoduše a uvedeme si holá fakta, pak Stephen Elop pracoval v Microsoftu od roku 2008 do roku 2010 na pozici šéfa Business Division, aby posléze přišel do Nokia jako první CEO, který nepochází z Finska. Zanedlouho poté ohlásil změnu strategie a orientaci k platformě Windows Phone. Nokia pod jeho vedením zažila trvale klesající celkové tržby, ovšem tento trend byl nastolen již daleko dříve, než se Elop objevil v jejím vedení.




- tržby firmy Nokia (Wikinvest) -


Mnozí pak vidí jako příčinu jejích problémů právě pevné spojení s platformou Windows Phone a začali mít jasno hned poté, co si Microsoft udělal radost a rozhodl se koupit její mobilní divizi pouze za 5,44 miliardy euro a následně se vynořily zprávy o opětovném přestoupení Elopa právě do Microsoftu, možná na pozici CEO. Nicméně dle těchto holých faktů to skutečně vypadá, že Elop splnil funkci trojského koně a připravil Nokii pro Microsoft na stříbrném podnosu, ale takto jednoduše o tom samozřejmě nemůžeme uvažovat.

Elop mimochodem takové spekulace pochopitelně odmítl již před lety. Trošku pikantní však také je, že nikdy neprodal svůj dům v Redmondu a jeho rodina se za ním nepřestěhovala do Finska, i když na druhou stranu, u Kanaďana s pěti potomky je to snadno pochopitelné.

Co tedy bude s oběma firmami dál? Jaké produkty od nich můžeme čekat? A co na to Bill Gates?

Nejdříve se však podíváme na historii obou firem a na to, co je svedlo dohromady.
reklama