reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft definitivně rozhodl, jak to bude s prohlížeči ve Windows 10

25.3.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft definitivně rozhodl, jak to bude s prohlížeči ve Windows 10
Už delší dobu je známo, že ve Windows 10 budou dva internetové prohlížeče – nový, známý pod kódovým jménem Spartan a veterán Internet Explorer. Také se ví, že existují dvě jádra – staré Trident a nové Edge. A Microsoft teď zvolil to nejjednodušší řešení.
Genezi nového jádra Edge a prohlížeče Spartan - říkejme mu tímto kódovým jménem - jsme popisovali nedávno. Jen pro připomenutí, jádro Edge (resp. EdgeHTML) vzniklo důkladným osekáním již historického jádra Trident z Internet Exploreru. Přes palubu šla především většina funkcí zaměřených na překonané anebo zastaralé standardy. Naopak nové prvky a nové standardy bude dostávat právě jen jádro Edge. Tudíž bez starého balastu bude nové jádro přehlednější pro vývojáře, bude kompatibilnější s novými stránkami a samozřejmě bude rychlejší z pohledu uživatelů.

Objevily se však úvahy, zda bude primární prohlížeč Spartan, nebo Internet Explorer s tím, že ten druhý by se prý dal volitelně doinstalovat. Spekulovalo se také o tom, jestli bude mít každý z prohlížečů jen to své jádro, nebo jestli bude možné zvolit v každém z prohlížečů libovolné jádro. Tomu nahrával fakt, že Internet Explorer v posledních veřejných sestaveních mohl běžet i s jádrem EdgeHTML.


Spartan a IE


Microsoft teď definitivně rozhodl, jak to bude. A po našem soudu jde o nejlogičtější, nejsrozumitelnější a nejelegantnější řešení. Spartan – bude se asi jmenovat jinak – bude mít jen a pouze jádro Edge a Internet Explorer – bude se určitě jmenovat pořád stejně – bude mít jen a pouze jádro Trident.

Uživatelé z řad domácností budou podle Microsoftu primárně využívat Spartan, protože brouzdají po internetu, kde je většina stránek průběžně přizpůsobována nejnovějším standardům. Takže by prakticky vůbec neměli mít potřebu spustit Internet Explorer. Spartan bude zkrátka lepší, modernější a snad bude i uživatelsky přívětivější.

Pak jsou tu ale podnikoví (enterprise) uživatelé a uživatelé z řad veřejné správy, kteří často mají řadu svých informačních systémů postavenou na intranetových řešeních, které mohou být založeny také na starších standardech. Takže pro ně je tu Internet Explorer a starý dobrý Trident, který zaručuje nezbytnou zpětnou kompatibilitu hodně dozadu (dokonce až k IE 5.5).


Jádra Edge a Trident


Celkově to vypadá jako velmi racionální a pro uživatele srozumitelné řešení. Včetně toho, že Microsoft časem a zřejmě potichu nechá Internet Explorer z Windows 10 „odejít“.

A aby nebylo novinek málo, ještě přidáme jednu. Podle jednoho z mnoha redmondských blogů se na vývoji Spartanu podílí společnost Adobe, která poskytla svůj Adobe Web Platform Team. Ten pomáhá s grafikou, typografií, designem a podobně. Tedy s tím, co Adobe umí perfektně.

Tak co, těšíte se na nový prohlížeč, co se nakonec bude jmenovat jinak, nebo zůstanete u Chromu, Firefoxu, Opery či exotičtějších alternativ?

Zdroj: IEblog, Thurrott
reklama