reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Elite: očekávaný ovladač přijde v říjnu

21.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft Elite: očekávaný ovladač přijde v říjnu
Microsoft už stanovil datum, kdy přijde na trh očekávaný ovladač Elite pro konzole Xbox, který byl představen už na letošním E3. Slibuje, že bude jeden z nejvíce přizpůsobitelných a nastavitelných ovladačů na trhu.
Microsoft Xbox Elite tedy známe již několik měsíců z veletrhu E3, kde se představil jako konfigurovatelný gamepad vyvíjený pro Windows 10. Tento systém dostanou také konzole Xbox, ovšem samozřejmě nebude problém s jeho využitím také na PC. Letos na podzim přijdou na trh také počítače Steam Machine a především Steam Controller, jehož hlavní úkol bude přesvědčit PC hráče, aby odložili klávesnici a myš, usadili se na gauč před televizor a vzali do rukou gamepad. A bude velmi zajímavé sledovat, jak se to bude společnosti Valve dařit, přičemž jde právě o ni, která doufá, že užere podíl Microsoftu a Sony. Samotný Microsoft se ale o žádnou změnu snažit nemusí, jako spíše o odražení útoku firmy Valve.





Ovladací periferie jsou přitom v případě konzolí velice důležité, a to zvláště proto, že i ta nejobyčejnější klávesnice a myš má lepší předpoklady k tomu, abychom si na ní mohli dobře zahrát třeba 3D střílečku, nehledě na takové real-time strategie. Microsoft se tak snaží nabídnout ovladač, který bude přizpůsobitelný, a to tak, že zákazník dostane několik sad vyměnitelných ovladacích prvků. Budou tu různé kříže a také páčky, zobrazené na následujícím obrázku, které budeme moci snadno prohodit a přizpůsobit si celý ovladač svým potřebám.





Nyní už je jisté, že Xbox Elite přijde na trh 27. října a bude stát 120 liber či 150 dolarů, tedy nějakých 4500 Kč. Platforma Steam Machines přijde na trh i s ovladačem nedlouho poté, tedy 10. listopadu.

Xbox Elite si nebudeme moci přizpůsobit jen fyzicky, ale také z hlediska softwarového nastavení. To znamená mapování příkazů a jejich přiřazování různým ovladacím prvkům, přičemž uložit můžeme dva různé profily a mezi nimi se snadno přepnout pomocí tlačítka na zadní straně ovladače. Kompatibilní bude s Xbox One či PC s Windows 7 a novějším systémem a představí třeba Impulse Trigger, tedy spouště s hmatovou odezvou, jež se má blížít opravdové spoušti na zbrani. Pak tu budou také motorky pro tvorbu vibrací a drátové i bezdrátové rozhraní s napájením pomocí dvou baterií AA typu Li ion. Hmotnost celého gamepadu bude kolem 350 gramů a krom něj dostaneme také pár baterií a obal pro přenášení a uložení výměnných částí.

Zdroj: Microsoft
reklama