reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft HoloLens je v předprodeji, na kolik přijde?

1.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft HoloLens je v předprodeji, na kolik přijde?
Microsoft začal s předprodejem svého první headsetu rozšířené reality, jímž je jak známo HoloLens. Ten má přitom přijít na trh již v tomto měsíci. Vedle toho se podíváme i na první údaje z prodejů headsetu HTC Vive.
Microsoft HoloLens má tedy jako headset rozšířené reality (AR - Augmented Reality) potenciál vsadit do reálného prostředí počítačovou grafiku. Jde tak o mnohem složitější zařízení, které musí být schopno monitorovat okolní prostor a nacházet v něm vhodné plochy či objekty, jež může využít pro vsazení své grafiky. Tu si navíc musí být schopen sám vytvářet, pokud by měl fungovat zcela autonomně. Oproti tomu VR headset se o okolní prostředí nezajímá a v dnešních verzích také nemá a ani nemůže mít dostatečný výkon na to, aby vykreslování grafiky zvládl sám o sobě. To tedy pokud mluvíme o herních headsetech jako HTC Vive a Oculus Rift.





Microsoft tedy již začal s předprodejem svého HoloLens a hodlá jej dostat na trh 30. března společně s řadou softwarových balíků, které ale vesměs budou v betaverzi. Nejde o nic, co by měl chtít běžný zákazník, a to ne jen s ohledem na cenu 3000 dolarů. Microsoft cílí spíše na různé instituce, které mohou HoloLens využít jako základ svých projektů. Může tak jít o designéry, lékaře nebo univerzity. Hry a zábava jsou tedy zatím na okraji zájmu, i když se tvůrci i s pomocí her snaží svůj headset popularizovat.





Co se týče softwarových balíků, pak jde jednak o HoloStudio jako o sadu nástrojů pro tvorbu 3D materiálů a učení se. Pak je tu obohacený Skype, a to o hologramy, takže budeme moci komunikovat s holografickými avatary lidských protějšků či snad i s Cortanou. Nakonec je tu HoloTour pro sledování 360° panoramat, aby měl uživatel iluzi, že se skutečně nachází na daném místě. Nicméně pro takové využití budou asi lepší VR headsety, které dokáží uživatele zcela odříznout od reality (alespoň co se týče zraku). Dle Windows Central se na léto chystá ještě aplikace ActionGram, která má vytvořit "smíšenou realitu", pod čímž se mají skrývat jakási 3D holografická videa zasazená do reálného prostředí.

HoloLens je tedy v aktuální podobě určen především pro profesinální využití a nastartování dalšího vývoje. Uvidíme, zda se Microsoft bude v příštích letech snažit prosadit tuto technologii i na trhu pro běžné zákazníky. Potenciál tu jistě je, a to nejen s ohledem na hry. Sledovat bychom mohli také sportovní utkání, koncerty či jiné události, a to ne jen v podobě velkých virtuálních obrazovek na jinak prázdné zdi, ale třeba v podobě zmenšeného 3D stadionu, který by se promítal na podlaze a my si mohli nastavit jeho pozici, velikost, v podstatě cokoliv.

To je ale ještě v mlze budoucnosti, zatímco žhavá přítomnost je počátek prodeje headsetů HTC Vive. Jak už víme, ty vstoupily do předprodeje i u nás a přesto, že přijdou na 899 eur, tak si zákazníci během prvních 10 minut zarezervovali celkem 15 tisíc. To potvrdil VR vývojář firym HTC, Shen Ye, který tedy jen upozornil na dosažení této hranice. Není tedy jasné, jak se rezervace headsetu dále vyvíjely. Nicméně je vidět, že zákazníci mají o Vive zájem, což je dobrá zpráva pro firmu HTC, jež na tom v poslední době nebyla z finančního hlediska dobře.

Zdroj: Extremetech, KitGuru
reklama