reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft HoloLens: nový styl hraní

26.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft HoloLens: nový styl hraní
Microsoft na své nedávné konferenci neodhalil pouze softwarové novinky týkající se především nových Windows 10. Představil i velmi zajímavý hardware v podobě headsetu pro rozšířenou realitu, který se nevyhne ani počítačovým hrám.
Microsoft HoloLens tak můžeme vidět jako konkurenta produktu, který si chystá Google a Magic Leap, takže to vypadá, že na trhu budou přinejmenším dva takovéto produkty. Jenže mezi konkurenty musíme počítat ještě také Oculus Rift vyvíjený pod firmou Facebook, i když to už je klasický headset pro virtuální realitu a ne rozšířenou realitu. Oculus Rift nám tedy zprostředkuje celý zrakový vjem a kompletně nás odřízne od reálného světa, což může způsobit různé problémy i zdravotního rázu. HoloLens však pracuje s reálným světem, do nějž zasadí počítačem tvořený obraz, takže kontakt s realitou neztratíme. Ovšem výzvou je bezpochyby to, aby bylo takové zařízení schopno dobře pracovat s prostorem, čili aby dokázalo obraz do něj správně umístit. Vyhledávat tak bude především rovné plochy, ať už na stěně nebo desce stolu, které bude moci využít jako vhodný podklad.





HoloLens by také měl být lépe využitelný v různých pracovních profesích, a to především lékaři, inženýry, designéry, architekty, atp. Nám jde nyní ale o hraní, které se samozřejmě brýlím HoloLens nevyhne. Na obrázku přitom můžete vidět, jak by mohl vypadat v jejich podání Minecraft (ve skutečnosti tedy hra Holobuilder), přičemž obrázek je samozřejmě pouze pro ilustraci, neboť hru uvidí pouze samotný uživatel skrz brýle.

K tématu se vyjádřil také Phil Spencer, který má na starost konzole Xbox. Dle něj jsou brýle HoloLens vyvíjeny jako samostatné zařízení, které tak nebude třeba přímo propojit s počítačem, který by poskytoval výkon. Nicméně bude možné je využít s dalšími zařízeními na trhu, což jsou především mobilní telefony a tablety. Ovšem Spencer neměl k dispozici žádné konkrétní odpovědi na vznesené otázky a i když řekl, že herní stránka bude pro HoloLens důležitá, není zatím nic jisté. HoloLens ale bude dle něj jediný headset, s nímž Microsoft v příštích letech přijde, takže prý nechystá žádného přímého konkurenta pro Oculus Rift, Morpheus a podobné VR headsety.


Microsoft tedy již má k dispozici brýle s demem zobrazené hry Holobuilder, která hráči umožní ve stylu Minecraftu tvořit různé objekty z kostek a třeba na gauči či stolku. Dále tu je také virtuální návštěva Marsu nebo aplikace HoloStudio pro tvorbu celých 3D scén. Potřebný výkon má dodat nový čip, který Microsoft nazval HPU - Holographics Processing Unit. Ten musí mít dostatečný výkon na to, aby headset rozpoznal naše gesta i hlasové příkazy a také mapoval okolní prostor a orientoval se něm, to vše samozřejmě v reálném čase. Vedle HPU tu ale bude i zabudovaný procesor i GPU, takže jde o trojčipové řešení.

Otázka je, kdy a za jakou cenu bude HoloLens k dispozici. Mluví se o spolupráci s Windows 10 a Xbox One, takže bychom se mohli dočkat už v tomto roce. Nebo spíš by se přednostně dočkali zákazníci v USA.

Zdroj: Tom's Hardware

reklama