reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft potvrzuje HW dekódování AV1 na Radeonech RX 6000

12.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Microsoft potvrzuje HW dekódování AV1 na Radeonech RX 6000
Nyní už máme od Microsoftu potvrzeno, že grafické karty AMD s RDNA 2 nabídnou hardwarově akcelerované dekódování videí v AV1 (AOMedia Video 1), což je důležitá vlastnost i kvůli tomu, že AV1 už využívá třeba Netflix. 
AMD Radeon RX 6000 tak nabídnou HW akcelerované dekódování AV1 stejně jako karty GeForce RTX 3000 a grafická jádra Intel Xe-LP. Čili AMD by bylo ve velké nevýhodě, kdyby jeho nové Radeony na tom byly jinak. 
 
Nový kodek AV1 má dle AOMedia dosáhnout o třetinu vyšší datové komprese než VP9 a dle Netflixu je celkově o pětinu efektivnější, což prostě znamená méně přenesených dat při stejné kvalitě. Samotný Microsoft také uvedl, že AV1 získá širokou hardwarovou podporu a také že bude vyžadovat Windows 10 alespoň ve verzi 1909 či novější a také příslušný AV1 rozšiřující plugin
 
ve specifikacích Xbox Series X ovšem podporu AV1 nenajdeme
 
Co se týče PC, dle Microsoftu budeme pro hardwarovou akceleraci videa v AV1 potřebovat buď procesor Core 11. generace s grafikou Intel Xe, anebo prostě PC s grafikami NVIDIA GeForce RTX 30 či AMD Radeon RX 6000. Dále to bude příslušná softwarová výbava, například webový prohlížeč s podporou AV1, což třeba pro Firefox platí už od verze 65. Vřele je pak doporučeno často aktualizovat grafické ovladače. 
 
Uvidíme, jak to nakonec bude s novými konzolemi Xbox Series X. Ty jsou sice založeny také na RDNA 2, ovšem to automaticky neznamená, že jsou vybaveny příslušným hardwarem v multimediální části grafického čipu. Snaha ušetřit, aby konzole mohly být nabídnuty za co nejnižší cenu, mohla ostatně vést právě k tomu, aby se taková funkce vypustila. 
 
Zdroj: Microsoft


reklama