reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft potvrzuje, že se kvůli SolarWinds hackeři dostali ke zdrojovým kódům

3.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft potvrzuje, že se kvůli SolarWinds hackeři dostali ke zdrojovým kódům
Nedávný hack společnosti SolarWinds umožnil do jejího softwaru vložit tzv. backdoor a napadnout tak mnoho zákazníků firmy. Mezi nimi byl i Microsoft, který potvrdil neoprávněný přístup ke svým zdrojovým kódům.
Software SolarWinds Orion pro monitorování počítačových sítí, ať už z pohledu výkonu nebo bezpečnosti, byl nechtěně také zdrojem tzv. backdoor, špehovacího malware. Ten se povedlo hackerům propašovat do systémů společnosti SolarWinds, která ho pak nevědomky přibalovala k softwaru. Microsoft provedl šetření a identifikoval více než 40 organizací, které byly tímto malwarem napadeny včetně sám sebe. A nyní přidal další informace, neboť zjistil o svém napadení další detaily.
 
Microsoft logo
 
Díky podezřelému chování některých interních uživatelských účtů Microsoft zjistil, že se hackeři dostali k blíže nespecifikovaným zdrojovým kódům. Naštěstí nezískali přístup k účtům, které by měly práva k úpravám kódů, takže produkční software Microsoftu by neměl být napaden a jeho zákazníci by neměli být ohroženi jeho softwarem v důsledku činnosti hackerů, kteří napadli SolarWinds. Nezveřejnil však přesně, ke kterým kódům se dostali a ani v jakém rozsahu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama