reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft našel 40 obětí útoku Sunburst na SolarWinds včetně sám sebe

18.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft našel 40 obětí útoku Sunburst na SolarWinds včetně sám sebe
Hackerský útok na společnost SolarWinds, která svým zákazníkům distribuovala malwarem infikované aktualizace aplikací, se dostala i do hledáčku Microsoftu. Ten našel zatím 40 obětí včetně sebe samého.
Před pár dny vypukla aféra ohledně společnosti SolarWinds, jejíž systémy byly napadeny hackery. Těm se podařilo infiltrovat systémy společnosti tak, že ta pak do updatů svých aplikací nevědomky vkládala malware (tzv. backdoor), který pak digitálně podepisovala. Společnost Microsoft nyní provedla šetření útoku, který dostal název Sunburst nebo také UNC2452, a našla zhruba 40 obětí, které byly cílem hackerů a do jejichž systémů se dostaly další nebezpečné aplikace (samotný software s prvotním malwarem byl ale nainstalován asi u 17000 zákazníků). Využila k tomu telemetrické systémy Microsoft Defender Anti-Virus u zákazníků, kteří používají antivir Microsoftu a SolarWinds Orion.
 
Microsoft Sunburst útok
 
Jednou z obětí byl i samotný Microsoft. Ukazuje se, že 80 % identifikovaných obětí bylo v USA, ale našli se i v Kanadě, Mexiku, Belgii, Španělsku, Velké Británii, Izraeli a Spojených arabských emirátech. Nejvíce cílů mělo něco společného s informačními technologiemi (44 %), nemalou částí byly ale i vládní organizace (18 %) a jejich dodavatelé (9 %). Think tanky a nevládní organizace pak tvořily dalších 18 %.
 
Microsoft Sunburst útok - zastoupení
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama