reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft prý připravuje novou verzi systému Windows: Cloud

31.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft prý připravuje novou verzi systému Windows: Cloud
Na světlo světa se dostaly informace o nově chystaných systémech Microsoft Windows Cloud a Cloud N, které ve skutečnosti nebudou mít s cloudem moc společného a spíše půjde o jakéhosi pokračovatele Windows RT.
Krátký výlet Microsoftu mezi tablety s hardwarem založeným na procesorech ARM skončil s debutem Surface RT a jedním dalším pokusem o jeho zmrtvýchvstání. Aktuálně Microsoft má svou verzi Windows pro telefony s čipy ARM, ovšem firma už nenabízí operační systém, který by pracoval na této architektuře, a přitom by nabízel známé prostředí z Windows pro procesory x86. Nyní se objevily informace o Windows Cloud a je možné, že mají co do činění s mobilními PC založenými na ARM pro Windows 10. Mluví se přitom konkrétně o dvou verzích, a to základní Windows Cloud a evropské Windows Cloud N bez zabudovaného multimediálního přehrávače.





Zatím se spíše jen spekuluje o tom, co má Windows Cloud znamenat a představovat. Dle Mary J. Foley nemá mít tento systém ve skutečnosti s Cloudem nic společného, takže by nemělo jít o obměnu googlovského Chrome OS. Má však jít o zjednodušenou verzi Windows, které budou moci provozovat pouze aplikace z Windows Store, čímž by se přiblížily Androidu nebo iOS. Z jiného hlediska by také šlo o pokračovatele systému Windows 8.1 s Bing, který Microsoft distribuoval za malé poplatky k levnému hardwaru, pokud splnil stanovené požadavky a šlo právě i o útok na Chromebooky.

Microsoft prý nechce veřejně stavět Windows Cloud jako protivníka Chrome OS, ale právě jím nejspíše bude. Pak ale bude zapotřebí, aby v Redmondu nezapomněli lidem pořádně vysvětlit, že si na tomto systému opravdu nenainstalují libovolnou aplikaci jako na desktopových Windows, aby se neopakovala situace s Windows RT.

Hlavní otázka ale je, zda pro Windows Store již nazrál čas, aby mohl zásobovat aplikacemi celý operační systém. Však na desktopových Windows je Store stále nepopulární, i když je od dob Windows RT bezpochyby schopnější. Nesmíme zapomínat ale i na to, že nyní už Windows Store nedistribuuje pouze aplikace UWP, ale také Win32, i když je otázka, zda by Microsoft vůbec chtěl, aby Windows Cloud aplikace Win32 podporoval.

No však sami uvidíme, co si pro nás Microsoft zase ukuchtil.

Zdroj: ZDNet
reklama