reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft v červenci obnoví volitelné aktualizace Windows 10

18.6.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Microsoft v červenci obnoví volitelné aktualizace Windows 10
Kvůli pandemii koronaviru se Microsoft v březnu rozhodl pozastavit volitelné aktualizace Windows 10 a raději se soustředil na zabezpečení systému. Toto omezení skončí příští měsíc, kdy se volitelné aktualizace vrátí s novým označením.
Koronavirová krize se v uplynulých měsících dotkla i softwarové podpory některých produktů. Plán aktualizací svého webového prohlížeče Chrome musel změnit Google, zatímco Microsoft omezil updaty pro Windows 10. V březnu americká společnost oznámila, že s účinností od května pozastaví všechny volitelné aktualizace svých podporovaných operačních systémů. Místo toho vývojáři soustředili své síly na bezpečnostní záplaty. Cílem bylo usnadnit situaci firmám a jejich zaměstnancům, kteří velmi často pracují na home office, a problémy s aktualizacemi Windows by byly to poslední, co by potřebovali. Můžeme navíc předpokládat, že i samotný Microsoft se potýkal s nižším počtem vývojářů a možná nižší efektivitou, než si všichni zvykli na práci z domova.
 
 
Spolu s rozvolňováním omezení ve velké části světa se Microsoft rozhodl vrátit k volitelným aktualizacím, které začne vydávat od července pro Windows 10 a Windows Server ve verzi 1809 nebo novější. Jedná se o updaty, které bývají označovány jako „C“ a „D“ – podle toho, že vychází třetí a čtvrtý týden v měsíci. Tyto aktualizace samozřejmě nejsou instalovány automaticky a obsahují změny (netýkající se zabezpečení), které ke všem ostatním uživatelům dorazí příští v updatu „B“, tedy druhý týden v měsíci (označovaný také jako Patch Tuesday). Kromě toho se Microsoft rozhodl přistoupit k několika změnám, které by měly proces aktualizací usnadnit.
 
 
Volitelná sestavení nově ponesou označení „Preview“, aby je bylo možné snáze rozlišit od jiných aktualizací. Jak ukazuje zde uvedený snímek obrazovky, této změny si bude uživatel moci všimnout ve Windows Update. Microsoft se také rozhodl ulehčit práci IT správcům, proto bude volitelné aktualizace vydávat pouze každý třetí týden v měsíci. Ti, kteří se je rozhodnou přeskočit, mohou počkat na kumulativní aktualizaci ve druhém týdnu následujícího měsíce, které budou obsahovat všechny předchozí změny. Přes službu Windows Server Update Services (WSUS) potom aktualizace „C“ nebudou vůbec distribuovány. Naopak členové programů Windows Insider a Insider for Bussines dostanou možnost otestovat volitelnou aktualizaci o týden dříve než ostatní (tj. v týdnu „B“).
 
Připomeňme, že kvůli pandemii koronaviru se Microsoft rozhodl v minulých měsících také prodloužit podporu pro Windows 10 ve verzi 1809. Původně měla distribuce aktualizací skončit v květnu, ale nakonec nemusí uživatel přecházet na novější verzi až do 10. listopadu, aniž by přišli o nejnovější bezpečností záplaty. 
 


reklama